IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Швеция успя да избегне рецесията през първото тримесечие

Анализатори предполагат, че положителният резултат идва от стабилния износ

13:17 | 27.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Швеция успя да избегне рецесията през първото тримесечие, въпреки че инфлацията и по-високите разходи по заеми тежат на най-голямата скандинавска икономика, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швеция за първото тримесечие, коригиран спрямо сезонните колебания, се увеличава с 0,2% спрямо предходния тримесечен период, когато се сви с 0,5%, показват данни на националната статистическа служба. Това означава, че страната е избегнала техническа рецесия - когато в рамките на две последователни тримесечия икономиката се свива.

Резултатът отговаря на средна оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти, докато Riksbank, централната банка на страната, очакваше разширяване от 0,3%.

Шведската икономика е засегната от нажежената базисна инфлация, оставаща висока въпреки затягането на паричната политика от страна на Riksbank, която повиши основния лихвен процент до 3,5% от нула в рамките на една година. Това притиска потребителите и тежи върху индустриите, от търговията на дребно и услугите до строителството.

„Шведската икономика все още е доста устойчива“, коментира данните анализаторът на Swedbank AB Мария Уолин Фредхолм в бележка до клиенти.

Новите данни не са особено детайлни, което оставя анализаторите да гадаят откъде идва този растеж, използвайки различни източници на информация.

Икономиката на Швеция успя да избегне техническа рецесия през първото тримесечие на годината. Източник: Bloomberg/ Шведска статистическа служба Икономиката на Швеция успя да избегне техническа рецесия през първото тримесечие на годината. Източник: Bloomberg/ Шведска статистическа служба

„Индикаторът за месечното потребление на домакинствата заедно с картовите данни от Swedbank Pay показват, че потреблението на домакинствата продължава да отслабва, така че положителният принос трябва да идва от други сектори“, споделя Уолин Фредхолм. „Вероятно от износа, тъй като данните за износа на стоки (от сряда) показват, че външното търсене остава стабилно“, добавя той.

Швеция, която преживява един от най-дълбоките спадове на жилищния сектор в световен мащаб след огромните ръстове по време на пандемията от коронавирус, се очаква да претърпи най-лошото свиване на своя БВП в Европейския съюз (ЕС) тази година, според прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Перспективите за следващите две години остават мрачни: централната банка прогнозира спад от 0,5% на икономиката през 2023 г., преди да се върне към ръст от 0,2% през следващата година, а икономистите от Swedbank AB по-рано тази седмица казаха, че Швеция е изправена пред „две трудни години“.

На други места в скандинавския регион Финландия вече изпадна в рецесия през втората половина на 2022 г., докато Норвегия и Дания вероятно ще избегнат спадове за цялата година, подпомогнати съответно от своите сектори на изкопаеми горива и фармацевтични продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още