IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие у нас продължава да расте, но в сянката на инфлацията

В края на април песимизмът не напуска потребителите, що се отнася до покупка на нова кола и жилище, отчете НСИ

12:30 | 05.05.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Потребителското доверие в България отбелязва повишение в края на април и така продължава тренда от началото на годината, в който стойността на показателя расте. За сравнение, в края на миналата година Националният статистически институт констатира влошаване на оценките. Въпреки позитивните нагласи върху потребителите продължава да оказва влияние инфлационният натиск на цените.   

През април общият показател на доверие на потребителите нараства с 4,2 пункта в сравнение с януари. Повишаване на потребителското доверие се отчита сред населението както в градовете, така и в селата – съответно с 3,1 и 7 пункта.

Според оценките на потребителите има известна положителна промяна в общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, като очакванията са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца.

Показател на доверие на потребителите

Източник: НСИ Източник: НСИ

По отношение на финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца се наблюдава намаление на песимизма в оценките на живеещите в селата, за разлика от населението в градовете, което изразява малко по-негативна нагласа на тримесечна база.

Същевременно обаче, прогнозите за следващите дванадесет месеца и на селското, и на градското население леко се подобряват, в резултат на което общият балансов показател се увеличава с 2,1 пункта.

През миналия месец оценките на потребителите за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни (балансовият показател се покачва с 2,3 пункта). Инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-умерени в сравнение с три месеца по-рано.

Очаквания за общата икономическа ситуация в страната през следващите 12 месеца

Източник: НСИ Източник: НСИ

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите продължават да се изместват към запазване или незначително намаление, вследствие на което балансовият показател се понижава с 4,6 пункта. 

Оценка на финансовото състояние на домакинствата през последните 12 месеца

Източник: НСИ Източник: НСИ

Последната анкета регистрира леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Негативна е обаче нагласата на потребителите относно извършването на разходи за „покупка на кола“, за „покупка и построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.

Оценка на предимството да се правят основни разходи за предмети с дълготрайна употреба в настоящата ситуация

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още