IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиките на Нидерландия и Полша се разширяват през първото тримесечие

Междувременно икономиката на Унгария се свила за първи път от близо две години през периода от януари до март, отговаряйки на прогнозите

20:05 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През първото тримесечие на настоящата година, отнесено към последното тримесечие на 2022 г., икономиките на Нидерландия и Полша се разширяват, на Унгария се е свила, а Словакия е забавила темпа си на растеж. Това показват най-новите предварителни данни, оповестени във вторник от статистическите служби на четирите членки на Европейския съюз (ЕС), съобщава ДПА.

Нидерландия

След като се върна към експанзия през предходното тримесечие, през януари - март 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Нидерландия е намалял с 0,7 на сто на тримесечна основа, предимно заради спад в търговския баланс на страната. Растежът през четвъртото тримесечие на миналата година бе коригиран нагоре до 0,4 на сто.

Потреблението на домакинствата е запазило нивата си в сравнение с предходното тримесечие, докато потреблението на правителството е нараснало с 0,5 на сто.

И износът, и вносът са били надолу съответно с 1,8 на сто и 1,3 на сто. В резултат на това търговският баланс на страната има отрицателен принос за икономическото й развитие (т.е. бил е на дефицит - бел. р.).

В допълнение, свиването на икономиката е било подхранвано от по-голямото изтегляне на газ от газохранилищата.

На годишна база икономическият растеж на Нидерландия се е понижил до 1,9 на сто през тримесечието, приключващо в края на март, от 3,2 на сто през периода октомври – декември 2022 г.

Полша

За разлика от нидерландската икономика Полша е отчела по-голям ръст на БВП от очакваното през първото тримесечие - с 3,9 на сто на тримесечна основа, след като показателят намаля с 2,3 на сто през последното тримесечие на миналата година. Очакваният темп на растеж спрямо предишното тримесечие бе 0,7 на сто.

На годишна база икономиката на страната е запазила достигнатото през предходното тримесечие равнище, когато се разшири с 2,3 на сто.

Унгария

Междувременно икономиката на Унгария се свила за първи път от близо две години през периода от януари до март, отговаряйки на прогнозите.

Отнесено към последното тримесечие на 2022 г., през първото тримесечие на 2023 г. унгарският БВП е бил по-нисък с 0,2 на сто, показват коригираните данни.

За същия период БВП на страната реално е спаднал с некоригираните 0,9 на сто на годишна база, противно на ръст с 0,4 на сто през предходното тримесечие. Така унгарската икономика намалява продукцията си за първи път от второто тримесечие на 2021 г.

Най-голям принос за влошената икономическа картина e имала промишлеността, посочват от унгарската статистика.

Словакия

Съседната на Унгария Словакия е забавила икономическия си растеж, но все пак е регистрирала увеличение на продукцията си на стоки и услуги, която е била с 0,2 на сто повече през януари - март 2023 г., отколкото през октомври - декември 2022 г., когато наддаде с 0,3 на сто.

БВП на страната е нараснал с 0,9 на сто на некоригирана, годишна база през първото тримесечие, след повишение от 1,2 на сто през последното тримесечие на миналата година.

Това представлява деветото поредно тримесечно разширение на икономиката на Словакия.

Растежът през първото тримесечие е бил подкрепен основно от излишък по външнотърговското салдо и нарастващо търсене на инвестиции, обяснява словашката статистика.

Данните показват още, че заетостта в страната е спаднала значително.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още