IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария понижи най-високата основна лихва в ЕС, за да подкрепи икономиката

Централната банка на страната ще продължи да понижава лихвата постепенно, но тя ще остане по-висока от инфлацията до края на годината

21:59 | 23.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария понижи ключовата си лихва за първи път от три години насам и започва да отменя извънредния паричен режим, който спря разпродажбите на форинта и помогна за укротяването на ширещата се инфлация, пише Bloomberg.

Централната банка намали депозитната си овърнайт лихва с цял процентен пункт до 17%, съобщи председателят Дьолд Матолчи по време на онлайн брифинг във вторник. Ходът е в съответствие със средните очаквания на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg. Централната банка запази също основната си лихва на ниво от 13%. Унгария намалява най-високата ключова лихва в ЕС. Графика: Bloomberg LP Унгария намалява най-високата ключова лихва в ЕС. Графика: Bloomberg LP

Понижаването на най-високата лихва по заемите в ЕС, въведена от октомври м. г., за да подкрепи потъващия форинт, може да намали насрещните ветрове за икономиката, които стимулират рецесия и в същото време повишават риска от ново обезценяване на валутата.

„Продължаващото подобряване на възприятията за риск позволява на банката да предприеме допълнителни стъпки към нормализиране на лихвената среда“, съобщи централната банка в комюнике.

Ръководителите на централната банка заявяват, че ще продължат да понижават лихвите постепенно, като в същото време гарантират, че ключовата лихва ще е по-висока от инфлацията до края на годината.

Форинтът, който изгуби 0,9% от стойността си спрямо еврото по-рано през деня, най-големият спад сред 23 валути на страни с нововъзникваща икономика, следени от Bloomberg, се стабилизира и остана непроменен след понижаването на лихвата.

Форинтът е поскъпнал с 6,9% тази година, което го превръща в една от най-добре представящите се валути в глобален план. Миналата седмица той отслабна с 1,4%, след като външният министър Петер Сиярто заяви, че Унгария може да блокира финансова помощ на ЕС за Украйна.

След това трейдъри заявиха, че изявленията може да ескалират безизходицата около средствата на стойност милиарди евро, заделени от ЕС в помощ на Унгария, които Европейската комисия замрази заради притеснения за корупция и относно върховенството на закона.

Рисковете остават. Макар че централната банка прогнозира по-рязко забавяне на инфлацията занапред, през април тя достигна 24% и все още е близо до връхната си точка от началото на годината. Инфлацията е „неприемливо висока“, отбеляза Матолчи.

Той допълни, че ценовите тавани на правителството, които в момента са в сила за храни от основна необходимост, а преди това бяха наложени и върху горивата, са превърнали ръста на цените в много по-голям проблем в Унгария, отколкото в други страни и допълни, че те трябва да бъдат отменени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още