IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Италия се е разширила през зимата по-силно от очакваното

Брутният вътрешен продукт на страната се увеличава с 0,6% спрямо предходния тримесечен период, подкрепен от ръста при потребителските разходи

12:42 | 31.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Италия се е разширила по-силно от очакваното в началото на годината, подкрепена от устойчивите разходи на домакинствата, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличава с 0,6% през първото тримесечие спрямо предходния тримесечен период, показват нови данни на националната статистическа служба Istat. Това е повече от първоначалните изчисления за ръст от 0,5%.

Резултатът подчертава значителната устойчивост на италианската икономика спрямо поредицата от лихвени повишение от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и увеличаващите се нива на дълга на страната.

Икономическото разширение се ръководи от по-високите потребителски разходи на домакинствата, които отчитат ръст от 0,7% спрямо понижението от 1,1 на сто за четвъртото тримесечие на 2022 г., и разходите на държавната администрация – които нарастват с 1,2% спрямо 0,5 на сто през предходното тримесечие.

Икономиката на Италия расте с 0,6% в началото на годината. Източник: Istat/Bloomberg Икономиката на Италия расте с 0,6% в началото на годината. Източник: Istat/Bloomberg

Външното търсене се отразява отрицателно върху икономиката, като износът се свива с 1,4%, докато вносът отчита спад от 1%.

В сравнение със същия период на 2022 г. икономиката на Италия се разширява с 1,9%, което показва ускорен темп на растеж спрямо увеличението от 1,4% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Данните осигуряват тласък за кабинета на премиера Джорджа Мелони, която полага усилия да покаже на инвеститорите, че ръководи страната по фискално отговорен начин. Освен това числата са в контраст с ревизираните в посока надолу данни за Германия, представени миналата седмица, които показаха, че най-голямата икономика в Европа е тласната към своята първа рецесия от началото на пандемията от коронавирус.

Във вторник (30 май) проучване на Европейската комисия (ЕК) показа, че ценовите очаквания на потребителите в еврозоната са спаднали до най-ниското си ниво от 2020 г. Индексът на ЕК спадна до 12,2 пункта през май от 15 пункта през април. Докладът показва още, че очакванията за цените, които компаниите могат да налагат през следващите три месеца, също спадат. Ценовите показатели за производството, услугите, строителството и търговията на дребно са се понижили още, а общият показател за икономическите настроения е стигнал 6-месечно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още