IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната е нараснало по-силно от очакваното през април

България обаче не е част от положителната тенденция – влиза в топ 3 на държавите с най-големи понижения на годишна база

17:39 | 14.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индустриалното производство в еврозоната се е възстановило по-силно от очакваното през април след спад през март, тъй като скокът в производството на капиталови стоки като сгради и оборудване е компенсирал намаленото производство на потребителски стоки, съобщи Ройтерс.

Индустриалното производство в еврозоната се е разширило с 1,0% на месечна база през април, частично компенсирайки свиването с 3,8% от предходния месец и надминавайки очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, за увеличение от 0,8%.

Производството в Европейския съюз е нараснало с 0,7% в сравнение с март, показват данните на Евростат,  публикувани днес.

Ръст на годишна база бележи както производството на ЕС, така и това на еврозоната от съответно 0,1% и 0,2%.

Производството на капиталови стоки в еврозоната се е повишило с 14,7% през април на месечна база след рязък спад от 15,2% през март, а енергийният сектор е напреднал с 1,0% след спад от 1,4% през предходния месец. Производството на нетрайни стоки е намаляло с 3,0% през април, а спадове се забелязват и при трайните потребителски стоки (-2,6%), и междинните стоки (-1,0%).

Данните за ЕС показват разширяване на производството на капиталови стоки с 12,1% за месеца и на енергийния сектор с 0,3%. Свиване с 2,2% се наблюдава при трайните и нетрайните потребителски стоки, а при междинните понижението е от 1,0%.

От страните в еврозоната Ирландия регистрира най-голям ръст със забележително увеличение от 21,5% на производството през април. Следват я Литва (2,8%) и Швеция (1,4%), а значителни понижения отбелязват Словения (-7,9%), Португалия (-5,5%) и Нидерландия (-3,5%).

България отчита спад от 2,8% през април.

На годишна база данните за индустриалното производство в еврозоната през април също показват ръст при производството на капиталови стоки (8,3%) и при нетрайните потребителски стоки (0,6%). Понижения в сравнение със същия период миналата година отбелязват междинните (-6,2%) и трайните потребителски стоки (-4,6%). Част от отрицателната тенденция е и енергийният сектор, при който се наблюдава спад от 7,4% на годишна база.

Статистиката за Европейския съюз показва повишения при капиталовите стоки от 8,8% и нетрайните потребителски стоки (1,8%). Както при еврозоната, и тук намалява производството на трайните потребителски стоки (-6,1%), междинните стоки (-6,6%), а енергийният сектор е с най-голям спад от 8,3%.

Ирландия запазва първото място сред всички държави членки с най-силно повишение от 22,5% на годишна база. Значителен принос за разширяването на производството имат и Малта с ръст от 14,3% и Дания с увеличение от 12,2%.

Държавите с най-големи спадове са Естония (-15,1%), Нидерландия (-12,8%) и България (-12,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още