IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затрудненията пред световната икономика тласнаха износа на Китай до тригодишно дъно

Инерцията във възстановяването на китайската икономика се забавя след силното първо тримесечие

08:19 | 13.07.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Износът на Китай е намалял най-много от три години насам през юни, като е регистрирал по-голям от очакванията спад с 12,4% на годишна база в момент на нарастване на признаците за натиск от изпитващата затруднения световна икономика. В същото време китайските ръководители са подложени на все по-голямо напрежение да предприемат стимулиращи мерки, предава Ройтерс.

Вносът също е намалял повече от очакваното със спад от 6,8%, показаха данни на митниците. Икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, прогнозираха свиване на износа с 9,5%, а на вноса – с 4%.

Износът на Китай намалява и през юни. Графика: Bloomberg LP Износът на Китай намалява и през юни. Графика: Bloomberg LP

Инерцията във възстановяването на Китай след пандемията се забавя след резкия ръст през първото тримесечие, като анализатори понижават прогнозите си за икономиката до края на годината на фона на забавянето на фабричното производство заради трайно слабото търсене в света.

Говорител на Генералната митническа администрация заяви, че слабото представяне на износа се дължи на „слабото възстановяване на световната икономика, забавянето на световната търговия и инвестиции и растящите унилатерализъм, протекционизъм и геополитика“.

Държавните ръководители сега говорят за продължителен по-бавен растеж на втората по големина икономика в света от едва около 3% годишно според прогнози на икономисти. Това е под половината спрямо обичайния темп на нарастване през последните десетилетия и създава усещането, че икономиката е в рецесия.

Китайският премиер Ли Цян, който встъпи в длъжност през март, побърза да обещае мерки за подкрепа на търсенето и съживяване на пазарите, но за момента са обявени малко конкретни стъпки и инвеститорите стават нетърпеливи.

„Занапред насрещните ветрове пред износния сектор остават силни, а това налага политики в подкрепа на местното търсене“, коментира Джоу Хао, икономист в Guotai Junan International.

Южнокорейските доставки към Китай, водещ индикатор за вноса на страната, са намалели с 19% миналия месец, най-малкият спад от октомври, но това показва, че търсенето на полупроводници и други компоненти, използвани в производството на електроника, остава слабо.

Търсенето на суровини също е показало признаци на слабост, като вносът на мед е намалял с 16,4% през юни спрямо година по-рано.

Китайското фабрично производство се свива през последните месеци, като цените на потребителските стоки са били на ръба на дефлацията през юни, а производствените цени намаляха с най-бързия си темп от над седем години насам.

Правителството си постави скромна цел за растеж на брутния вътрешен продукт от около 5% за тази година, след като не изпълни целта за 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още