IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайната суша сее хаос в ежедневието на испанците

През 2022 г. температурите в Каталуния са били с 2,7 градуса по Целзий над средното равнище между 1960 и 1990 г.

10:50 | 13.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сушата в Испания, която преживява още една гореща вълна тази година, е толкова крайна, че на практика засяга всички аспекти от ежедневието, пише Bloomberg.

Съдове са останали неизмити през нощта, тъй като запасите от вода са свършили. Крави, отглеждани за вкусно месо, може да останат жадни. Туристи, които се насочват към дестинации за водни спортове, не са добре дошли. Тези стряскащи събития се случват в момент, когато Европа преживява най-сухия си период от поне 500 години – положение, което става по-вероятно и по-тежко заради климатичните промени.

„Имахме слаби дъждове към края на май и юни, които помогнаха на земеделския сектор и намалиха риска от горски пожари“, казва Сараи Сарока, директор на Каталунската метеорологична служба. „Но те не бяха в необходимите количества, за да облекчат 34 поредни месеца на суша“, допълва той.

Парникови газове, резултат от човешки дейности, затоплят планетата с 1,2 градуса по Целзий спрямо средното ниво от прединдустриалната ера. Но Европа като цяло се затопля поне два пъти по-бързо, а Каталуния – дори още повече, като температурите през 2022 г. са били с 2,7 градуса по Целзий над средното равнище между 1960 и 1990 г., съобщава метеорологичната служба.

Тази седмица части от Испания преживяват тежка гореща вълна и националната метеорологична служба Aemet отправи предупреждение за „краен риск“ за южната област Андалусия в сряда.

В Каталуния горещината, наред с оскъдните по исторически стандарти дъждове, оставят язовирите в окаяно положение. В момента те са запълнени само на 30% от капацитета си, под средното ниво от 46,5% за цяла Испания.

Рибарски лодки бяха доведени от близко крайбрежно село, за да помогнат в улова на хиляди риби в язовира Сау във Виланова де Сау, Испания. Снимка: Анхел Гарсия/Bloomberg Рибарски лодки бяха доведени от близко крайбрежно село, за да помогнат в улова на хиляди риби в язовира Сау във Виланова де Сау, Испания. Снимка: Анхел Гарсия/Bloomberg

Северно от Барселона, където живеят над 3 млн. души, се намира язовирът Сау. Той е образуван през 60-те години на миналия век от наводняването на село Санта Рома де Сау, датиращо от десети век. Десетилетия наред подаването на камбанарията на романската църква в някогашното село над водата беше лесен ориентир дали нивата ѝ са високи или ниски. Днес цялата сграда е над водата, напълно суха, заобиколена от засъхнала кал.

През февруари в язовира Сау имаше толкова малко вода, че властите се притесниха, че тя може да се смеси с калта на дъното, което щеше да намали нивата на кислород и да убие всичката риба в басейна. Ако това бе станало, малкото останала вода щеше да е негодна за пиене. Затова каталунското правителство нае рибари да уловят и унищожат 4000 риби, за да предотвратят замърсяване на водата. Останалата вода беше спасена чрез прехвърлянето ѝ във втори язовир наблизо.

До април нивото на водата в Сау спадна до едва 6,5%. Толкова малко площ бе покрита с вода, че самолети на противопожарната служба нямаше да могат да си набавят достатъчно количество, ако бяха извикани да гасят горски пожари през лятото. Други два язовира в областта са в същото окаяно състояние, затова пожарникарите търсят алтернативи, докато се подготвят за сезона на горските пожари.

Оголените останки от църквата "Сант Рома де Сау" и селото привличат хиляди посетители.  Снимка: Анхел Гарсия, Bloomberg Оголените останки от църквата "Сант Рома де Сау" и селото привличат хиляди посетители. Снимка: Анхел Гарсия, Bloomberg

През уикендите десетки, понякога дори стотици хора, поемаха по тесните пътища, водещи към язовира, за да си направят селфита на фона на удивителния пейзаж – стръмни скали, кални локви с вода и руини от старото село. Туристи предизвикваха задръствания, които пречеха на работата на служителите, наблюдаващи качеството на водата. Няколко пъти посетители бяха блокирани на калните брегове и това накара правителството да обмисли ограничения за посещенията на язовира.

Години наред Алберт Пладевал, собственик на малък бизнес за кану-каяк, който управлява в Сау, развеждал посетители във водите на язовира – те можели да гребат около църковната камбанария и това винаги било удоволствие. По-рано тази година правителството забрани всички водни дейности за месеци, за да ограничи притока на хора в района.

На 26 юни местни бизнеси, включително този на Пладевал, получиха разрешение да отворят отново след предупреждения, че ще фалират.

„Всичко е много несигурно“, казва Пладевал, който се тревожи, че дъждовете през последните седмици няма да осигурят сериозно облекчение в дългосрочен план. „Ако сушата се запази, ще трябва да се пренасочим към нещо друго“, допълва той.

Последиците се усещат и надолу по течението. Местен хотел, който преди черпел вода направо от язовира Сау, сега трябва да я купува от водоноски, разход, който застрашава оцеляването му. Близкото село Виланова де Сау, където живеят около 300 души, помпа вода от близък поток, защото качеството в язовира остава ниско, казва кметът Жоан Риера.

Фермерите също изпитват затруднения. Рафаел Роденас е един от малкото собственици на говедовъдства в Испания, който отглежда животни за сертифицираното говеждо месо „Вагю“, продавайки го директно на ресторанти със звезди „Мишлен“ в района. За да запази сертификата на месото си, всичките му 170 крави и два бика трябва да пият между 70 и 100 литра вода на ден, да пасат трева без пестициди, която расте благодарение на дъждовете, и да ядат колкото се може по-малко фураж.

Кравите не намират трева за ядене след над две последователни години на суша в Каталуния. Снимка: Анхел Гарсия, Bloomberg Кравите не намират трева за ядене след над две последователни години на суша в Каталуния. Снимка: Анхел Гарсия, Bloomberg

Тази година тревата едва достигнала няколко сантиметра височина в средата на пролетта, когато трябва да е висока около 60 см. Това принудило кравите му да търсят прясна трева в гората, където обикновено пасели само през лятото. Дъждове през май и юни подобрили положението, но Роденас се опасява, че през традиционно сухите летни месеци ще трябва да храни животните си с листа, отрязани директно от дъбовете – стар трик, който фермерите в региона използвали през зимните месеци. След това единственият му план е да се надява на най-доброто.

„Полетата нямат време за обновяване заради липсата на вода. Цената на сеното нарасна четворно и се притесняваме от недостиг през лятото, защото тази реколта зависи от дъжда, а в много ферми тя не е достатъчна“, казва Роденас.

По-далеч от язовирите, най-малко 80 села тази година са останали без вода през нощта, принуждавайки ги да разчитат на водоноски, доставящи вода всяка сутрин. Противоречивата мярка била въведена, след като станало ясно, че през нощта във все по-празните тръби се натрупва въздух. С повишаването на температурите сутринта въздухът се разширява и увеличава риска от спукване на тръбите и течове.

В село Леспруга де Франколи, където 3700 жители нямат вода от 22 ч. до 5 ч., Жоана Перес трябвало да се приспособи. Тя държи запас от бутилирана вода за кафе-машината в бара, който притежава, и всеки ден пълни големи кофи с вода, за да е сигурна, че има достатъчно за напълване на тоалетните казанчета и измиване на съдовете.

„По-скъпо е, но свикнах. Нищо друго не можем да направим“, споделя тя.

Съдове в мивката преди измиването им с бутилирана вода в Бар Елс Какадорс, където спирането на водата през нощта е следствие от сушата. Снимка: Анхел Гарсия, Bloomberg Съдове в мивката преди измиването им с бутилирана вода в Бар Елс Какадорс, където спирането на водата през нощта е следствие от сушата. Снимка: Анхел Гарсия, Bloomberg

Недалеч се намира бар "Дел Касал", който десетилетия наред имал резервоар от 1500 литра. Той бил от полза в редките случаи през годината, когато водата спирала, казва собственикът Енрик Соле. Сега той е от жизненоважно значение за бизнес, който работи от 8 ч. до 1 ч. и предлага стотици ястия и напитки всеки ден.

„Дори ако имаме сигурно водно снабдяване, сме много предпазливи в използването на водата. Два пъти останахме без вода в резервоара и трябваше да оставим мръсните чинии до следващия ден“, разказва Солер.

Той е собственик и на бара до плувния басейн в селото, който отваря само през лятото, но няма резервоар. „Оставяме съдовете мръсни до следващия ден, затваряме по-рано вечерта и отваряме по-рано сутринта“, допълва Солер.

В опит да използват малкото останала вода по възможно най-разумен начин, властите обявиха извънредно положение в половин Каталуния. Мерките засягат близо 500 населени места, включително Барселона. Те включват спиране на всички декоративни обществени фонтани и забрана за пълнене на плувни басейни, чистене на улици или сгради с питейна вода.

Жителите на Барселона са свикнали с недостига на вода и властите често правят разяснителни кампании за пестене на вода. Каталунското правителство ограничава използването на водата до 230 литра на човек дневно, като в това количество влиза и употребата от индустрията, туризма и селското стопанство. Домакинствата в Испания успяват да се вместят в ограниченията. Използването на вода в домовете е около 103 литра на човек дневно, доста под средните 134 литра в Испания.

През последните месеци градът черпи от запасите си с подпочвени води. За първи път в историята подпочвени води се използват за напояване на обществени градини.

Всяка сутрин големи водоноски се пълнят и доставят вода до различни паркове в града. Тревата не била напоявана от месеци, но дърветата и храстите се поливат с използването на техники като капково напояване. Тяхното оцеляване е необходимо за охлаждането на града през най-горещите месеци от годината. През летните месеци местните власти устройват климатични убежища в паркове и обществени сгради, за да могат хората да се разхлаждат, когато температурите достигнат опасни нива.

Барселона и преди е преживявала ограничения на водата, но над две години на суша подлагат на изпитание стратегиите на града за пестене на водата. Снимка: Анхел Гарсия, Bloomberg Барселона и преди е преживявала ограничения на водата, но над две години на суша подлагат на изпитание стратегиите на града за пестене на водата. Снимка: Анхел Гарсия, Bloomberg

Местните власти се надяват, че всички тези мерки ще обезпечат цялото население с вода за лятото. Но през есента може да бъдат въведени допълнителни ограничения. През май и юни дъждовете са достигнали малко над 200 литра на квадратен метър, но е нужно поне още толкова за реално облекчаване на положението, отбелязва каталунската метеорологична служба Sarroca.

Притесненията се усилват и от явлението Ел Ниньо, което се заражда над Тихия океан тази година и променя климата в световен план с по-високи температури в западното Средиземноморие. В световен план миналия месец е бил най-горещият юни от поне три десетилетия, а първата седмица на юли бе най-горещата в историята.

„Две поредни години на рекордни жеги ще бъдат бедствие в условията на суша. Но това е възможност, която не можем да изключим в свят, доминиран от изменения на климата“, отбелязва Sarroca.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още