IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под наблюдение и контрол: Общинските предприятия

От тяхната дейност зависи количеството, „цената“ и най-вече качеството на някои от ключовите местни публични услуги, съответно и удовлетворението на населението от местната власт

11:22 | 14.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Общинските предприятия са втората значима категория след общинските търговски дружества, позволяваща на общините да предоставят пряко услуги на своите граждани. От тяхната дейност зависи количеството, „цената“ и най-вече качеството на някои от ключовите местни публични услуги, съответно и удовлетворението на населението от местната власт. Същевременно обаче общинските предприятия могат да бъдат обект на лошо управление, корупционни схеми или разхищение на публичен ресурс, пише в анализ за Института за пазарна икономика (ИПИ) Петя Георгиева.

Предприятията са структури в рамките на общинската администрация, създадени съобразно предвидения ред и изискванията на Закона за общинската собственост. Най-често те са второстепенни разпоредители с бюджет към общината. В момента в 110 общини (от общо 265) в България функционират 268 предприятия. Най-много общински предприятия има в община Пловдив – 14 броя, а в 58 общини има само едно предприятие. Във всички предприятия са заети 14,5 хиляди души.

Видовете услуги, които общинските предприятия предоставят, варират значително, като 27% от предприятията извършват дейности в областта на чистотата, благоустройството, озеленяването и комуналните услуги. Други 19% се занимават с управление на общински имоти – предоставяне под наем на общинска собственост, най-вече паркинги, гаражи и общински пазари. Не са малко предприятията, които предоставят обредни услуги (сватби, погребения, кръщенета) – 8% от всички. Голяма част от общинските предприятия извършват съвместно разнообразни дейности, поради което е трудно да се класифицират само в една категория. Повечето услуги, които предприятията предоставят, могат да се определят като „непазарни“ по своя характер – обикновено за тях не е налице свободна размяна, поради което и не може да се формира пазарна цена. Това налага и силното субсидиране на дейността на общинските предприятия от общинския бюджет. Когато е възможно, предприятията събират такси за услугите, които предоставят.

Графика: ИПИ Графика: ИПИ

Базата данни за общинските търговски дружества и общинските предприятия, която за първи път ИПИ събра и публикува преди няколко седмици, дава възможност да се направи преглед и на финансовото измерение на дейността на общинските предприятия. Тъй като в случая трудно можем да говорим за финансов резултат под формата на печалба или загуба, разглеждаме данни, от една страна, за собствените приходи на предприятията и субсидията, която получават от общинския бюджет, а от друга – разходите (по икономически елементи), които те извършват.

През 2021 г. приходите на предприятията надхвърлят 303 млн. лева. В приходната част е видно силното доминиране на субсидиите в бюджета на предприятията – и през двете разглеждани години те са над 80% от общите приходи. Собствените приходи на предприятията са формирани най-вече от такси за предоставени услуги и приходи от наеми.

Структурата на разходите показва обичайно разпределение с превес на разходите за персонал (60% от общите), следвани от разходите за издръжка. Капиталовите разходи са ниски, но едно обяснение може да търсим във факта, че в отделни случаи общинските предприятия се помещават в сгради на общината, в които има и други разпоредители или администрация и ако се налагат капиталови разходи, те се отчитат в общия бюджет на общината. За една година и разходите, и приходите са нараснали с близо 15%.

Графика: ИПИ Графика: ИПИ

Дали предоставянето на местни услуги е по-лесно чрез общинско търговско дружество, или общинско предприятие зависи от различни фактори, но то е резултат от съзнателния избор на общината какво, къде и как да предоставя. Общинските предприятия са по-лесни за контролиране, тъй като са част от общинската администрация, но пък натоварват местната власт с до известна степен несвойствени за нея функции. За да е успешен местният модел на управление обаче, е нужно отчетност, отговорност и вземане на решения, базирани на данни и анализ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още