IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: Едва ли ще успеем да сключим сделка за свободна търговия със САЩ

Според британския министър на бизнеса и търговията шансовете това да се случи са ниски

14:48 | 16.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шансовете Великобритания да сключи споразумение за свободна търговия със САЩ са много ниски, заяви днес британският министър на бизнеса и търговията Кеми Баденох.

Тя каза, че промяната в администрацията в САЩ от Доналд Тръмп към Джо Байдън след изборите за президент през 2020 г. е причината, поради която Великобритания не е постигнала напредък по подобна сделка, предава Bloomberg.

Депутатите консерватори описват подобно споразумение със САЩ „най-голямата възможна награда“, възможността да се сключват нови търговски сделки, особено със САЩ, бе ключово обещание в кампанията за Brexit.

В предаване по телевизия Sky Баденох оцени британските шансове за сделка със САЩ, заявявайки: „САЩ не сключват никакви споразумения за свободна търговия с никоя страна, затова бих казала, че [шансовете] са ниски“.

„Всичко зависи от администрацията, която е там – различните президенти имат различни приоритети“, каза тя. „Много държави се опитват да сключат споразумение за свободна търговия със САЩ, включително ние, но засега те казват, че не е нещо, което искат да направят и ние трябва да уважим това“.

„Вместо това имаме различни видове търговски взаимоотношения и търговски сделки с тях, допълни тя.

Баденох заяви и в предаване по BBC: “Не можем да принудим други държави да правят неща, които са различни от това, което искат да направят. Те са суверенна държава, точно както и ние“.

Не можем да принудим други държави да правят неща, които са различни от това, което искат да направят.
Британският министър на бизнеса и търговията Кеми Баденох

Коментарите ѝ бяха отправени веднага след като приветства „важната“ стъпки за подписване на членството на страната в Индо-Тихоокеанското споразумение за свободна търговия, с което британските бизнеси се приближават още една стъпка по-близо до възможността да продават на пазар с 500 млн. души население и по-малко препятствия.

Баденох подписа протокола за членство във Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP) в Нова Зеландия в неделя.

Великобритания е първият нов член от 2018 г. и първата държава от Европа, която се присъединява към блока, състоящ се от Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 16.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още