IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошените оценки в промишлеността разклащат оптимизма на бизнеса през лятото

Отчита се ръст на клиентите със закъснения в плащания в строителството, отчита НСИ

12:34 | 28.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В средата на лятото предприемачите в България запазват оптимистични очаквания за подобрение в бизнес средата в продължение на нагласите от предходните месеци.

След охлаждането на очакванията за бизнес развитието в началото на пролетта, когато бизнес климатът регистрира понижение в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, сега мениджърите се надяват на по-добро развитие за икономиката при стабилизиране на политическата ситуация. Основни пречки остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, отчита Националният статистически институт след направени анкети с мениджъри на фирми.

Като цяло тази година започна с оптимистични очаквания за подобрение в бизнес средата предимно в промишлеността и търговията.

През юли общият показател на бизнес климата остава на нивото си от юни (+0,1 пункта до 26,1%). Повишение на показателя се наблюдава в търговията на дребно и сектора на услугите. В строителството показателят запазва равнището си от предходния месец. През юли в промишлеността е регистрирано намаление.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Промишленост

На фона на резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията показателят „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 0,6 пункта (достига 26,3%).

По тяхно мнение през последния месец има леко увеличение на осигуреността на производството с поръчки, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца са благоприятни. Същевременно през юли средното натоварване на мощностите в промишлеността нараства (с 0,7 пункта) в сравнение с април и достига 75.5%.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила са основните пречки за дейността в сектора.

Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

През юли съставният показател „бизнес климат в строителството“ остава на равнището си от юни (-0.3 пункта до 23,1%). Според мненията на строителните предприемачи е регистрирано известно подобрение на настоящата строителна активност, което е съпроводено и с позитивни очаквания за дейността през следващите три месеца. Последната анкета обаче отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо април и се оценява на 6,1 месеца.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията повишава показателя „бизнес климат в търговията на дребно“ с 0,7 пункта (достига 36,9%). Същевременно обаче очакванията им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са негативни.

Основните проблеми за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като спрямо предходния месец се наблюдава засилване на негативното въздействие на втория и третия фактор.

Преобладаващата част от търговците на дребно предвиждат продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги

През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 1,1 пункта (достига 17,7%) в резултат на благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца са резервирани.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, макар анкетата да регистрира намаление на отрицателното им влияние.

По-голяма част от мениджърите прогнозират запазване на продажните цени през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още