IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция се забави до 4,3% през юли, в Испания се ускори до 2,3%

Забавянето на инфлацията във Франция през миналия месец се наблюдава на фона на спад в цените на енергийните продукти

15:51 | 11.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Годишният темп на инфлация във Франция се е забавил през юли до 4,3% на фона на значително поевтиняване на енергоносителите и по-бавното поскъпване на хранителните продукти и на промишлените стоки, сочат данните на френската статистическа агенция INSEE.

Нарастването на потребителските цени се е забавило с 0,2 процентни пункта от равнището от 4,5 на сто през юни. Това е най-ниското ниво на инфлацията от повече от година.

На месечна основа индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил с 0,1 на сто, след като нарасна с 0,2% през юни.

Забавянето на инфлацията във Франция през миналия месец се наблюдава на фона на спад в цените на енергийните продукти - с 3,7% на годишна основа, което се дължи най-вече на рязкото забавяне в поскъпването на природния газ - до 4,5 на сто в сравнение с отчетения ръст с 22% през юни, посочват от статистическа агенция.

Годишното поскъпване на храните се забавя до 12,7% през юли след ръста от 13,7% през юни, а на промишлените стоки - до 3,4% от 4,2%. Цените на дрехите и обувките също са нараснали по-бавно - с 3,4% през юли след 5,3% през юни.

В Испания обаче инфлацията се ускорява. Окончателните данни на Националния статистически институт (INE) показаха в петък, че потребителските цени в страната са се повишили с 2,3% през юли на годишна база, след като през юни бе регистрирано ниво от 1,9%.

Окончателните данни потвърдиха както експресната оценка, публикувана от INE преди две седмици, така и средната оценка на анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

Годишното увеличение се дължи главно на поскъпването на горивата и смазочните материали за личните автомобили, за разлика от спада, който те отбелязаха през юли 2022 г.

Цените на дрехите и обувките са паднали по-слабо, отколкото през юли 2022 г., докато тези на туристическите пакети са се повишили повече, отколкото през същия месец на миналата година.

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на пресните храни и енергията, е 6,2% през юли на годишна база, което също е ускорение спрямо равнището от 5,9% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още