IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландската икономика изненадващо се оказа в рецесия

Рецесията е първата от пандемията насам на фона на по-слаби потребителски разходи и износ

14:40 | 16.08.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нидерландската икономика неочаквано е изпаднала в рецесия – първата от пандемията насам, на фона на по-слаби потребителски разходи и износ.

Брутният вътрешен продукт в периода от април до юни е намалял с 0,3% спрямо предходните три месеца, показват данни на държавната статистика, цитирани от Bloomberg. Това следва ревизираното понижение от 0,4% през първото тримесечие и остава далеч от прогнозите за 0,2% ръст според допитване на Bloomberg.

Сега Нидерландия е изправена и пред икономически несгоди, наред с политическите трусове след оставката на дългогодишния премиер Марк Рюте. Зад понижението от първата половина на годината стои недостига на работна ръка, сподавеното търсене от страна на европейските търговски партньори и увеличението на лихвените проценти от опитващата се да успокои инфлацията Европейска централна банка.

БВП на Нидерландия, сравнен с еврозоната. Графика: Bloomberg БВП на Нидерландия, сравнен с еврозоната. Графика: Bloomberg

„Стабилността и предвидимостта сега са необходими, така че трябва да сме внимателни да не разстройваме икономиката и да увеличим данъците“, коментира министърът на икономиката Мики Адриансен пред нидерландската агенция ANP.

Разбивка на данните показва, че местното потребление е намаляло с 1,6%, износът се е свил с 0,7%, а правителствените разходи са се увеличили с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 8 месеца
До: andy Е на теб кво ти пука бе льольо, таман ще можем да влезем в непобедимият и несъкрушим евразийски съюз. Ей, ама как не ти омръзнаха тия про,стотии да ги пишеш..А между другото, само я глей ква рецесия я, дето я разбират, че са били в нея чак като излезнат данните няколко месеца по-късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 8 месеца
Изненадващо?! Като се знае каква е целта на американските фашисти, това е съвсем логично!!! Добрите години за еуропейците свършиха. До няколко години ФАЩ ще изсмуче жизнените сили на ФЕС. Това ще забие последният гвоздей на и без това разпадащият се политически франкенщайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: Gna ... БРИКС що ги редиш тука ?! те са си самодостатъчни , какво ни касаят ... ?! ... в Холандия това е търсен ефект за охлаждане на инфлацията . предвиждат годишен растеж от около 0,5-0,8 , безработицата е под контрол , за кво рипаш ?! целта е инфлация под 4% през 2024 и под 3% през 2025 ... :))) ... според теб защо вдигаха постепенно лихвите една година ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Gna
преди 8 месеца
Изненадващо хаха. Германия, Великобритания, Турция, Аржентина, Русия, Китай и още и още държави в криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още