IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската инфлация се е ускорила за втори пореден месец през август

В следващите 24 часа ще бъдат представени още национални доклади, които предшестват отчитането на инфлацията за целия регион в четвъртък

12:09 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Испания се е ускорила отново, сочат данните от първия от поредицата доклади от целия регион, които ще помогнат на представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) да преценят дали да продължат да повишават лихвите, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени в Испания са се повишили с 2,4% през август на годишна база и спрямо 2,1% през юли, което се дължи основно на ръста при цените на горивата, съобщиха от статистическата агенция на страната в сряда.

Испанската инфлация се ускорява и през август. Графика: Bloomberg Испанската инфлация се ускорява и през август. Графика: Bloomberg

Резултатът е в съответствие с медианната оценка, направена от икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Това е и вторият пореден месец, в който инфлацията в страната се ускорява.

Еврото и облигациите претърпяха загуби след публикуването на данните, тъй като трейдърите увеличиха залозите, че ЕЦБ ще повиши лихвите още веднъж по време на настоящия цикъл до 4%. Ценообразуването на паричния пазар показва 60% вероятност регулаторът да повиши лихвите с 25 базисни пункта през следващия месец.

Данните от четвъртата по големина икономика в еврозоната са първите публикувани за региона, като се очаква в следващите 24 часа да бъдат представени още национални доклади, които предшестват отчитането на инфлацията за целия регион в четвъртък. Вероятно тя ще покаже, че основният ценови натиск все още остава упорито над 5%.

Това е над два пъти повече от целта на ЕЦБ, които определиха данните от тази седмица като ключови за решението за паричната политика, което ще вземат на 14 септември.

Тогава централните банкери ще решат дали е необходимо десето поредно увеличение на разходите по заемите, за да се забави инфлацията, или икономиката на еврозоната е достатъчно слаба, за да оправдае пауза.

Напоследък Испания се радва на един от най-ниските ръстове на цените в региона, като през юни инфлацията дори се забави под 2%. Очаква се това да се обърне по-късно тази година с промяната на основните ефекти.

Базисната инфлация в страната, която изключва волатилните цени на храните и енергията, обаче е останала упорито висока, както и в еврозоната. Показателят, измерен според испанската методология, е бил на ниво от 6,1% през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още