IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нивото на безработица в България продължава да расте и през юли

Безработицата в еврозоната и в ЕС като цяло междувременно остава непроменена на месечна база, докато на годишната се охлажда съответно до 6,4% и 5,9 на сто

15:40 | 31.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нивото на безработица в България продължава да расте и през юли, след като показателят нарасна постепенно през предходните няколко месеца, достигайки равнище от 4,6%, показват нови данни на статистическата служба на Европейския съюз (ЕС) Евростат.

Година по-рано нивото на безработица у нас беше 4,2%, припомня Investor.bg.

Броят на безработните към края на юли в България възлиза на 139 хил. души в сравнение със 136 хил. души година по-рано. През юни тази година тази стойност е 137 хил. души.

След охлаждането през зимата, безработицата започна да расте тези пролет, като през април тя достига ниво от 4,3%, което нараства през май и юни съответно до 4,4% и 4,5 на сто, става ясно още от доклада на Евростат.

Безработицата в ЕС през юли. Източник: Евростат Безработицата в ЕС през юли. Източник: Евростат

Сезонно коригираната безработица в еврозоната междувременно достига 6,4%, което представлява охлажда не на годишна база от 6,7% през същия месец на 2022 г. На месечна база показателят остава непроменен, като все пак се наблюдава леко охлаждане спрямо данните за април и май, когато нивото на безработица достига 6,5%.

Безработицата в ЕС през юли остава непроменена на месечна база на равнище от 5,9%. На годишна основа показателят отчита спад спрямо 6,1% за юли 2022 г.

Ниво на безработица в отделните страни членки на ЕС, общата за блока и еврозоната. Източник: Евростат Ниво на безработица в отделните страни членки на ЕС, общата за блока и еврозоната. Източник: Евростат

Евростат изчислява, че броят на безработните през въпросния месец достига 12,928 млн. души в рамките на блока, от които 10,944 млн. души се отнасят до страните от еврозоната. В сравнение с юни броят на безработните се увеличава с 35 хил. души за ЕС и със 73 хил. души за еврозоната. Спрямо юли 2022 г. този брой се понижава с 209 хил. души за блока и с 264 хил. души за държавите от съюза на еврото.

Младежка безработица

Показателят на Евростат, който отразява младежката безработица, отчита 2,683 млн. души в ЕС, които нямат работа, от които 2,206 млн. са представители на страни от еврозоната. Нивото на безработица сред младежите достига 13,9% за ЕС – понижение от отчетените месец по-рано 14,2% - и 13,8% за еврозоната, където показателят се запазва непроменен спрямо юни.

Младежка безработица в ЕС през юли. Източник: Евростат Младежка безработица в ЕС през юли. Източник: Евростат

Спрямо юни броят на безработните младежи в ЕС се понижава с 58 хил. души, докато този в еврозоната расте с 12 хил. души. Спрямо юли 2022 г. младежката безработица в ЕС се свива с 85 хил. души, докато тази в еврозоната се понижава с 80 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още