IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на БВП на България за второто тримесечие бе коригиран леко нагоре

Брутният вътрешен продукт на страната достига 42,315 млрд. долара през разглеждания период, което представлява ръст от 0,4 на сто на тримесечна база

12:42 | 07.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България е нараснал през второто тримесечие с 1,9 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година, показват сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това показва лека възходяща корекция спрямо експресните оценки, публикувани в средата на август - с 0,1 пр.п. нагоре. Темпът обаче все пак сочи забавяне спрямо отчетените повишения на годишна база от 2,1% през първото тримесечие и 2,1% и 3,1% съответно през четвъртото и третото тримесечие на 2022 г.

Спремо първото тримесечие на тази година икономиката се разраства с 0,4 на сто, потвърждавайки първоначалните оценки. На тримесечна основа ръстът на БВП поддържа относително равномерен темп през последната една година след 0,5% през предходните две тримесечия и 0,4% преди тях.

През второто тримесечие произведеният БВП възлиза на 42,315 млрд. лв. по текущи цени, като на човек от населението се падат по 6564 лв. от стойностния обем на показателя, изтъкват от НСИ.

При среден за тримесечието валутен курс от 1,797387 лева за един щатски долар българският БВП възлиза на 23,543 млрд. долара и съответно на 3652 долара на човек от населението.

Преизчислен в евро, БВП е 21,635 млрд. евро, като на човек от населението се падат 3356 евро, посочва от още от статистическата служба.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през второто тримесечие възлиза на 37,44 млрд. лв. по текущи цени.

Темп на прираст на БВП и на БДС спрямо съответното тримесечие на предходната година. Източник: НСИ Темп на прираст на БВП и на БДС спрямо съответното тримесечие на предходната година. Източник: НСИ

През второто тримесечие относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 4,2%, което представлява увеличение с 0,2 процентни пункта спрямо второто тримесечие на 2022 г. Индустриалният сектор междувременно намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 2 процентни пункта до 30%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, се увеличава до 65,8% през второто тримесечие при 64% през същия период на миналата година, изтъкват от НСИ.

Компоненти на крайното използване на БВП през вторите тримесечие на 2022 и 2023 година. Източник: НСИ Компоненти на крайното използване на БВП през вторите тримесечие на 2022 и 2023 година. Източник: НСИ

През второто тримесечие за крайно потребление се изразходват 79,7% от БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 17,6 на сто от БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително, заключва НСИ.

БДС в икономиката нараства междувременно с 0,6% на тримесечна база и с 2,2% на годишна база.

Структура на брутната добавена стойност по икономически сектори през вторите тримесечия на 2022 и 2023 година. Източник: НСИ Структура на брутната добавена стойност по икономически сектори през вторите тримесечия на 2022 и 2023 година. Източник: НСИ

Сезонно изгладените данни за второто тримесечие показват нарастване на крайното потребление с 1,8% и бруто образуване на основен капитал - с 1,5%, спрямо предходното тримесечие.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има крайното потребление с увеличение от 4 на сто и бруто образуване на основен капитал - със 7,3%. През второто тримесечие износът на стоки и услуги бележи спад с 0,9%, а вносът на стоки и услуги - с 6,9% в сравнение с второто тримесечие на 2022 г. по сезонно изгладени данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още