IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тракия икономическа зона планира още инвестиции във въглеродна неутралност

Работи се за производство на биометан и водород, посочи инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор

18:30 | 28.09.23 г.

Тракия икономическа зона е първата въглеродно неутрална индустриална зона в Европа. Скоро ще докажем развитието на тази инициатива с явни инвестиционни проекти. Това коментира инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Нови инвеститори продължават да проявяват интерес към зоната, каза той. И уточни, че са започнали работа по производството на биометан и водород за захранване.

В зоната се развиват редица нови проекти, един от които е за производството на “е-bike” (електрически велосипеди) от българска компания. Производството на превозни средства, задвижвани от възобновяеми източници, е силно застъпено в региона, обясни гостът.

Една от най-умните фабрики на Schneider Electric е разположена в зоната, заяви Панчев. И посочи, че фирмата продължава с нов високотехнологичен проект, информацията около който е конфиденциална. „Размерът на инвестицията е доста впечатляващ…Очаквайте една добра новина“, каза Панчев. И допълни, че не става дума просто за инвестирани средства в нов завод, а за нови технологии и висококвалифицирани работни места. 

Преди пет години Тракия икономическа зона приема стратегията си за въглеродна неутралност. Тогава не са били уверени, че производството на възобновяема и чиста енергия ще са водещите проекти в зоната, но „в момента добрите резултати са факт“, заяви гостът. Секторът на чистата и възобновяемата енергия привлича голям брой инвеститори в района, допълни той. 

"Компаниите в зоната искат да използват възобновяема енергия на добри пазарни цени. Не малко инвеститори „поглеждат“ вече към водород", сподели Панчев. За това в икономическата зона са завършили първите технически проекти за производството на биометан и водород. Това е козът, на който ще разчитат за привличане на нови инвестиции и развитието на зоната.

"Индустрията предлага добро заплащане на желаещите квалифицирани кадри, тя трябва да се представи като желана дестинация за кариерно развитие в очите на децата, които избират кариерен път и родителите им", отбеляза гостът.

"Немската икономическа медия Handelsblatt на първа страница отбелязва, че Тракия икономическа зона успява да привлече немски фирми и дава платформа за доброто представителство на немски фирми у нас. А Берлинският ежедневник Tagesspiegel сравнява Пловдив с „новия Пекин“, каза още Панчев.

Още от  разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още