IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на петрола тласна турската инфлация до над 60%

Това е ускорение за трети пореден месец и е в унисон с прогнозите

13:15 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската инфлация се е ускорила с най-бързия си темп тази година, тъй като по-високите енергийни разходи усложняват усилията за ограничаване на местното търсене с ударни лихвени повишения, съобщава Bloomberg.

С покачването на цените за храни и услуги темпът на годишната инфлация е достигнал 61,5% миналия месец спрямо 59% през август, показват данни на турската статистика. Това е ускорение за трети пореден месец и е в унисон с прогнозите.

Турската централна банка поде курс на поредица от лихвени повишения в опит да ограничи местното търсене, което е значителен двигател на инфлацията през последните две години.

Турската инфлация по месеци през последната година. Графика: Tradingeconomics.com Турската инфлация по месеци през последната година. Графика: Tradingeconomics.com

Преди тазгодишните избори президентът Реджеп Ердоган прилагаше нетрадиционна политика, разчитаща на ниски разходи по заемите. Централната банка повиши повече от три пъти основната си ставка до 30%, откакто новият икономически екип начело на Турция дойде на власт през юни.

„Данните за турската инфлация през септември задават тона за съсредоточен в началото ход от централната банка за озаптяване на ценовите ръстове. Основният ценови натиск сигнализира по-голяма траектория за инфлацията, която сега очакваме да стигне връх от 73% през второто тримесечие на 2024 г., което е над по-ранните ни прогнози за 70%“, коментира икономистът на Bloomberg Economics Селва Бахар Базики.

Но през последните месеци се появи нов риск, който властите може да не успеят да контролират.

Цената на международния петролен бенчмарк Брент поскъпна с почти 30% до близо 100 долара за барел от началото на юни. Турция е голям вносител на енергийни продукти и изчисленията на централната банка за средната годишна цена на петрола в момента е 79,4 долара за барел.

По-високите разходи за енергоизточници оказват натиск и върху лирата, която турските власти се опитват да стабилизират като част от усилията за борба с инфлацията. Стратезите на Bank of America Corp. очакват турската валута да отслабне до 30 лири за долар през последното тримесечие на годината.

Комисията за парична политика на централната банка ще заседава на 26 октомври. Седмица по-късно гуверньорът Хафизе Гайе Еркан ще обяви и ревизираната прогноза на банката за инфлацията до края на годината.

„Очакваме централната банка да увеличи лихвите през октомври с мащаб, подобен на този през последните месеци“, прогнозира Онур Илген от MUFG Bank Turkey AS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още