IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия през третото тримесечие засилва шансовете за лихвени повишения

Индексът на потребителските цени се е повишил до 5,4% през периода от началото на юли до края на септември

11:02 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Австралия е била по-висока от очакваното през третото тримесечие, показаха нови данни в сряда, засилвайки шансовете Австралийската централна банка да повиши лихвите си на срещата следващия месец. Доходността по държавните облигации се вдигна след съобщението, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се e повишил до 5,4% през третото тримесечие спрямо година по-рано и до по-високо ниво от очакваните от икономисти 5,3%, показаха данни на Австралийското статистическо бюро в сряда. Внимателно наблюдаваният измерител на основната инфлация, който изключва волатилните компоненти, се е ускорил до 5,2%, също надхвърляйки прогнозите.

Данните може да накарат новия гуверньор на централната банка Мишел Бълок да предприеме политически действия, след като предупреди, че регулаторът „няма да се поколебае“ да повиши лихвите си, ако забележи съществено увеличение в прогнозите за инфлацията. Данните от сряда ще бъдат отразени в актуализираните прогнози на служителите на Австралийската централна банка, които Управителният съвет ще разгледа, преди да вземе решение на следващата си среща.

Очакванията, че Австралийската централна банка ще затегне допълнително паричната си политика на 7 ноември, подкрепиха валутата нагоре и тласнаха доходността по тригодишните държавни облигации към ниво от 4,28%, наблюдавано за последно през 2011 г. ANZ Bank реагира, като промени прогнозата си за повишение на лихвите на 25 базисни пункта.

Австралийската централна банка е единствената банка, която ще повиши лихвите си според трейдърите. Графика: Bloomberg Австралийската централна банка е единствената банка, която ще повиши лихвите си според трейдърите. Графика: Bloomberg

"Бяхме подчертали риска, че банката може да повиши лихвите си отново или в края на тази година, или в началото на следващата, и сега смятаме, че е по-вероятно това да се случи на 7 ноември“ , заяви Адам Бойтън от ANZ в бележка. "Макар че лихвата от 4,35% би трябвало да е пикова, съществува риск тя да бъде повишена и допълнително".

Фокусът сега се измества към четвъртък, когато Бълок и помощник-гуверньорът Крис Кент се явяват за изслушване пред парламентарна комисия в Канбера.

Докладът за инфлацията показа, че макар годишният темп да се е забавил, се наблюдава притеснително ускорение при тримесечния темп, като основните цени през този период са се повишили с 1,2% от 0,8% през предходните три месеца.

Най-актуалните прогнози на централната банка от август показват, че инфлацията ще се задържи над целта си от 2-3% още две години. Австралийската централна банка официално ще публикува своята актуализирана перспектива три дни след като вземе решение за лихвите си през ноември.

Днешният доклад показа, че най-значително са поскъпнали автомобилните горива - със 7,2%, както и наемите и електроенергията.

Ускорението на инфлацията беше частично компенсирано от по-евтините грижи за деца, зеленчуци и пътувания и почивки в рамките на страната.

Данните предполагат, че централната банка ще вземе решението си за лихвите „на момента“, заяви Карол Конг, стратег в Commonwealth Bank of Australia, имайки предвид нарастващите рискове от повишаване на лихвите. Валутата „може да поскъпне допълнително през следващите дни, тъй като пазарите ще повишат шансовете за затягане през ноември“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още