IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания се ускорява до най-високото си ниво от април

Зад ръста на потребителските цени от 3,5% през октомври стои скъпата електроенергия

11:38 | 30.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Испания се е ускорила през октомври за четвърти пореден месец, достигайки най-високото си ниво от април насам, подкрепяйки аргументите за удължаване на правителствените мерки за защита на домакинствата от най-лошата криза на разходите за живот от десетилетия насам, съобщава Bloomberg.

Нивото на инфлацията от 3,5% през октомври се дължи главно на високите цени на електроенергията, заявиха от статистическата служба на страната (INE) в понеделник. За сравнение, равнището на инфлацията през септември беше 3,3%. Медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, обаче беше по-висока – те очакваха инфлация от 3,8%.

Испанската инфлация се ускорява през октомври. Графика: Bloomberg Испанската инфлация се ускорява през октомври. Графика: Bloomberg

Базисната инфлация, която изключва волатилните компоненти като цените на пресните храни и енергоизточниците, се е забавила до 5,2% през октомври.

Въпреки че Испания беше първата сред големите икономики в еврозоната, чиято инфлация спадна под целта на Европейската централна банка от 2%, напоследък нейните базови ефекти се оказват неблагоприятни. Испанската централна банка прогнозира, че ръстът на цените ще продължи да се ускорява и през следващата година.

Резултатите от понеделник може би ще засилят напрежението върху действащия министър-председател на Испания Педро Санчес, който ще трябва да реши до края на годината дали да удължи поредицата си от данъчни облекчения и субсидии, особено в областта на обществения транспорт, които бяха приети, за да облекчат инфлационния натиск върху испанците.

Преди да направи това обаче той ще трябва да състави правителство и въпреки че перспективите за това в момента изглеждат положителни, все още има известна несигурност.

Що се отнася до лихвите, нещата са малко по-ясни. Европейската централна банка остави основните си лихви непроменени миналата седмица, за първи път след над едногодишно затягане на паричната политика, а централните банкери заявиха, че те трябва да останат високи за известно време.

Въпреки че по-малко от 20% от испанците изплащат ипотечни кредити с плаваща лихва, министърът на икономиката Надя Калвино е сред южноевропейските политици, които се разтревожиха от агресивния подход на ЕЦБ по отношение на лихвите, въпреки че приветства паузата като "положителна".

Испания е първата европейска държава, която публикува данните си за инфлацията, каквито предстои да бъдат представени и от останалите държави в региона през настоящата седмица. Ранните данни на Германия сочат рязко забавяне на икономиката в национален мащаб, а при 20-те държави от еврозоната отслабването се очаква да бъде също толкова ясно изразено. Анализаторите прогнозират инфлацията в най-голямата икономика на еврозоната да се забави до 3,1% от 4,3%, когато данните бъдат публикувани във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още