IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводските цени у нас намаляват с близо четвърт на годишна база

Общият индекс на цените продължава да расте на месечна база и през септември

12:20 | 30.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цените на производител в България се увеличават с 1,6% през септември 2023 г. на месечна база, но намаляват с 24,3% на годишна, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база покачване се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 4,1%, и в преработващата промишленост – с 019%. Намаление се отчита в добивната промишленост – с 1,3%.

По отношение на преработващата промишленост ръст има в цените при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 8,4%, както и при производството на каучукови и пластмасови изделия – с 2,1%. Понижение се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2,4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 1,1%.

Спрямо предходната година спад в цените през септември се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 56,7%, и в добивната промишленост – с 4,5%. Увеличение е отчетено в преработващата промишленост – с 0,4%.

Значителен ръст на годишна база има при цените в преработващата промишленост при производството тютюневи изделия – с 45,3%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 20,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини –
с 14,1%. Съществено намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти - с 19,1%, и при производството на основни метали – с 8ю,4%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността, НСИ Общ индекс на цените на производител в промишлеността, НСИ

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 2,0% през септември спрямо август 2023 година. Ръст има при при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 4,0%, в добивната промишленост – с 2,8%, и в преработващата промишленост – с 0,8%. По-високи цени в преработващата промишленост има при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 2,6%, и производството на облекло – с 0,7%. Намаление на цените е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 1,5%, и производството на химични продукти – с 1,3%.

Спрямо предходната година на вътрешния пазар се наблюдава понижение с 32,0%. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 56,3%, и в добивната промишленост – с 3,3%, докато в преработващата се наблюдава увеличение – с 0,5%. Значителен ръст на цените в преработващата промишленост има при: производството на тютюневи изделия – с 60,0%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 35,6%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 16,5%. Спад на цените е отчетен при: производството на химични продукти - с 28,3%, и производството на основни метали – с 11,3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 0,8% през септември 2023 г. спрямо предходния месец, а на годишна база се наблюдава намаление с 6,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още