IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценките на предприемачите за бизнес средата търпят нов срив през октомври

Песимизмът се засилва заради проблеми с поръчки, както и липса на търсене на вътрешния и международния пазар

13:30 | 30.10.23 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Несигурността, която завладя предприемачите в България в началото на есента относно бизнес средата, се разраства през октомври. Охлаждането на очакванията за бизнес развитието от края на лятото се засилват, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) след направени анкети с мениджъри на фирми.

Предприемачите в България влошиха оптимистичните си очаквания за подобрение в бизнес средата към края на лятото. Към октомври основните притеснения продължават да са несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, както в предходните месеци. В допълнение оценките се сриват заради опасенията за очаквани проблеми с поръчки и доставки, както и недостатъчното търсене на вътрешния и на международния пазар.

Като цяло тази година започна с оптимистични очаквания за подобрение в бизнес средата предимно в промишлеността и търговията. Пролетните месеци охладиха очакванията за бизнес развитието, след като бизнес климатът регистрира понижение в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите.

През октомври общият показател на бизнес климата намалява с 2,7 пункта спрямо предходния месец (от 24,7% на 22,0%), като подобрение е регистрирано единствено в сектора на услугите. Влошените очаквания се дължат на неблагоприятните мнения на предприемачите в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Единствено в сектора на услугите е регистрирано увеличение.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Според данните на статистиката бизнес климатът в промишлеността се понижава с 1,7 пункта (от 25,2% на 2,5%) в резултат на неблагоприятните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Същевременно през периода юли-октомври 2023 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 5,3 на 5,6. Средното натоварване на мощностите нараства с 0,7 пункта и достига 76,2%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг на мощности.

Основните пречки за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила. Последната анкета отчита засилване на негативното влияние на факторите „недостатъчно търсене от страната“ и „недостатъчно търсене от чужбина“.

По-голяма част от мениджърите предвиждат продажните цени в промишлеността да запазят своето равнище през следващите три месеца.

През октомври съставният показател „бизнес климат в строителството" намалява с 4,6 пункта (от 24,7% на 20,1%), което се дължи на резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение в следващата половин година се очаква намаление на новите поръчки, което ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план.

Основните фактори, ограничаващи дейността на предприятията, остават несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила, като през последния месец се наблюдава нарастване на отрицателното им въздействие.

Относно продажните цени в строителството мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Заради неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията показателят „бизнес климат в търговията на дребно“ спада със 7,5 пункта (от 35,2% на 27,7%). Прогнозите им за обема на и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са резервирани. Най-сериозното затруднение за развитието на бизнеса продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочена от 62,1% от предприятията. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.

По отношение на продажните цени 24,8% от търговците на дребно прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

Статистиката регистрирано подобрение единствено в сектора на услугите, както показателят се повишава с 1,8 пункта (от 13,3% на 15,1%). Това се дължи на позитивните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче мненията им относно настоящото и очаквано търсене на услуги са неблагоприятни.

Основните проблеми за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като спрямо септември се наблюдава засилване на негативното им влияние.

Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат известно увеличение през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
xapoznai
преди 6 месеца
Чети внимателно "недостига на работна сила"! Каква безработица те гони?! Паралелите с 2008 година са абсурдни, защото тогава заемния капитал беше чужд и банките го изтеглиха като предизвикаха ликвидна криза и депозитна война, а в момента имаме над 100 млрд частен капитал, български отделно държавните средства са над изискванията. Това означава, че не само ликвидна криза не се очаква, но и точно обратното - поради липсата на качествени инвестиции парите в седят в банките и има свръхликвидност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Кака "Безработица ",*** на вратата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 6 месеца
"България е острова на стабилността"-Фразата изречена от премиера Сергей Станишев през 2008 година ,когато вече целия свят беше обхванат от финансовата криза ,у нас все още всичко беше цветя и рози ,хората както и сега се хвърляха да теглят заеми за коли,за апартаменти ,мафията ги облъчваше отвсякъде и на финала когато фалитите и безработицата удариха България ,имаше рев до небесата .И сега масово медиите лъжат и пробутват интересите на банки,на кредитни фирми,строители и агенции за имоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още