IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви сигнали дава Fitch с потвърдения кредитен рейтинг на България на ниво ВВВ?

Трябва да се направи нещо за инвестициите, защото те са независими от затягането на паричната политика, казва доц. д-р Щерьо Ножаров

20:01 | 30.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потвърждаването на кредитния рейтинг на България на ниво ВВВ с положителна перспектива от агенция Fitch показва някои положителни страни на страната -  правилната дата, която сме насрочили за влизане в еврозоната и доброто представяне на банките у нас, но дава сигнал и че трябва да се направят повече усилия, например в посока инвестиции. Това коментира в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК и преподавател в УНСС.

"Анализът на международната агенция Fitch за кредитния рейтинг на България представлява отправна точка за анализ на икономическите и правните въпроси на страната", заяви Ножаров. Декларираният рейтинг според него показва, че често сменяните правителствата в страната са показали последователност и приемственост във фискалните и икономическите политики.

Събеседникът посочи, че има и не толкова добри показатели, като това, че рейтингите на държавите в еврозоната започват с A, а нашият е BBB с положителна перспектива.

„Fitch смята, че пред страната има два риска за икономиката. Първият е демографската криза…Другият риск са ниските частни инвестиции като процент от БВП, които по икономически формули трябва да са около 23-25% от БВП, а у нас се наблюдава между 17-18%", допълни Ножаров.

Гостът обясни, че тъй като икономиката е циклична, когато стане криза и се стигне до затягане на фискалната и монетарната политика и до високи лихвени проценти, потреблението намалява и спира икономиката. При инвестиции в производството, обаче, ще се увеличи нетният износ на страната и тези фактори няма да влияят толкова силно на икономиката.

Агенцията Fitch иска да ни даде сигнал, че трябва да се направи нещо за инвестициите, защото те са независими от затягането на паричната политика, смята Ножаров.

„В други държави се наблюдава облекчение на високотехнологичните инвестиции за справяне с малкия процент частни инвестиции“, отбеляза той. По думите му в днешно време инвестициите навсякъде по света се насочват в немонетарни отрасли като здравеопазване и образование. Така се вдига качеството на живот и се привличат кадри, които са толкова важни, колкото инвестициите в техническа или друга инфраструктура, каза събеседникът.

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още