IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания неочаквано се забавя през ноември

Данните осигуряват свеж поглед за това как се представя инфлацията на фона на понижаването на основните лихви от ЕЦБ

13:01 | 29.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Испания неочаквано се е забавила, понижавайки нивото си за пръв път от юни насам благодарение на спад в цените на горивата и туризма, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 3,2% на годишна база през ноември, показаха данни от сряда. За сравнение, цените през предишния месец се вдигнаха с 3,5%, а медианната оценка в анкета на Bloomberg сред икономисти бе за ускорение от 3,7%.

Показател за основния натиск, който изключва енергията и пресните храни, е спаднал до 4,5%, забавяйки се много повече от очакваното.

Данните, които са първите за този месец от голяма икономика на еврозоната, осигуряват свеж поглед за това как се представя инфлацията на фона на понижаването на основните лихви от Европейската централна банка.

Германия – най-голямата икономика на континента, ще представи данните си по-късно днес, като се очаква забавяне на ръста на цените до 2,5%. Анализаторите очакват инфлацията в еврозоната като цяло да се е забавила до 2,7%, близо до целта на ЕЦБ от 2%. Данните ще бъдат публикувани в четвъртък.

Испания отчете спад на инфлацията под целта на ЕЦБ през първата половина на 2023 г., но след това тя отново се забърза. Това до голяма степен се дължеше на основни ефекти, които се очаква да продължат, докато правителството постепенно преустановява подкрепата за успокояване на кризата с разходите за живот в страната.

Някои мерки все пак ще останат. Правителството обяви този месец, че ще запази намаляването върху данъка върху добавената стойност върху храните до юни. Освен това то заяви, че транспортът ще продължи да бъде безплатен за определени групи, например млади хора.

Въпреки че представители на ЕЦБ, включително заместник-гуверньорът Луис де Гиндос, казаха, че европейската икономика губи сила и че има риск от рецесия, те също така посочиха, че ръстовете на цените може да се забързат отново в краткосрочен план.

Това вероятно ще задържи лихвените проценти на текущото им ниво за известно време, като централните банкери отказват да обсъждат кога може да започнат първите съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още