IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-продължителната рецесия в ЕС продължава да сковава Естония

Икономическите неволи на скандинавските страни допълнително затрудняват опитите на Естония да излезе от това положение

10:43 | 30.11.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Естония изпитва затруднения в опита си да излезе от най-продължителното свиване сред страните от Европейския съюз (ЕС), тъй като спадът в търговията със скандинавския регион и енергийният шок, предизвикан от войната на Русия в Украйна, натежават върху брутния вътрешен продукт (БВП), пише Bloomberg.

Прибалтийската държава с 1,3 млн. жители население отчита седми пореден спад на БВП през третото тримесечие в размер на 1,3% спрямо предходните три месеца, информира статистическата служба на страната в четвъртък. Икономиката се е свила с повече от 4% спрямо върха си в края на 2021 г., изчислява централната банка на Естония.

Проблемите за икономиката на стойност 38 млрд. долара се усложниха от спада сред северните съседи. Швеция изпадна в рецесия през третото тримесечие, а Финландия отчете свиване, тъй като домакинствата, борещи се с по-високите разходи по заеми, забавиха темпа на харчене.

„В миналото, когато в Естония имаше икономическа криза, тя излезе от нея благодарение на възстановяването на износа“, коментира Расмус Катай, ръководител на икономическата политика и прогнозиране в централната банка на страната. „Сега проблемът е износът. Ще бъде дълго и трудно възстановяване”, признава той.

Икономическата буря хвърли Естония във фискална криза. Премиерът Кая Калас все още е изправена пред бюджетен дефицит, след като нейната коалиция въведе редица данъчни увеличения, бюджетни съкращения и по-строги мерки за публичния сектор. Естония е решена да запази дълга на най-ниското му ниво сред всички страни в блока, въпреки че увеличава разходите за отбрана до 3% от БВП.

Опозицията, вече окуражена от скандала с доставките, направени за Русия от компания, която преди е била съсобственост на съпруга на Калас, разкритикува управлението. Проучванията показват, че управляващата „Реформаторска партия“ на премиера, която отбеляза солидна победа на изборите през март, сега изостава от консервативните и крайнодесните партии.

„В ситуация, в която отчитаме голямо обществено недоволство от тези увеличения на данъците, мисля, че Министерството на финансите залага на правилния подход – да помислим дали можем да запълним тази дупка чрез спестяване, вместо да искаме повече пари от данъкоплатеца, “ изтъква Калас на брифинг по-рано този месец.

Това е рязка промяна за Естония. Страната се обяви за дом на дигиталните иновации в Източна Европа, като е домакин на стартъпи на стойност милиарди долари като съперника на Uber Technologies Inc. - Bolt Technology OU, и финтех групи като Wise Plc.

Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че икономиката на Естония ще се свие с 2,6% тази година, отчитайки най-дълбоката рецесия сред държавите членки в ЕС, а безработицата ще се повиши до 7,3%, ниво, наблюдавано последно по време на пандемията от коронавирус. През юли Fitch Ratings намали кредитния рейтинг на страната до A+, което е първото понижение за Естония след световната финансова криза през 2009 г.

Търговията беше помрачена от събитията в региона, включително от спада на скандинавския пазар на недвижими имоти, понижението в стойността на шведската и норвежката валута и скока на разходите за електроенергия в Естония.

„Спадът в търсенето от скандинавските и германските пазари причини спад в износа на стоки, което от своя страна доведе до понижение в частните инвестиции“, изтъква Erste Group в доклад за Естония, публикуван в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 5 месеца
До: Gna ... какво е общото м/у туристическият бизнес на Франция , който е изкъртил фаянса тази година , и плитката рецесия в Естония ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Gna
преди 5 месеца
Това е само началото на кризата в ЕС, която ще се превърне в голяма депресия в момента, в който САЩ влезне във финансова криза. Тоест ЕС не го чака нищо добро в следващите поне 10-15 години. Някъде днес прочетох, че и Франция е вече със спад на БВП за последното тримесечие. Това е при положение, че Франция разчита на летен туризъм и има сериозен бюджетен дефицит финансиран с дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още