IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада неочаквано остана без промяна през ноември

По-слабият ръст на цените на храните и по-евтините мобилни услуги и горива са били засенчени от ускоряване при цените на пътуванията

16:12 | 19.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Годишният темп на инфлацията в Канада неочаквано е останал на ниво от 3,1% през ноември, тъй като по-слабото поскъпване на храните и по-евтините мобилни услуги и горива са били засенчени от ускоряване при цените на пътуванията, съобщи статистическата служба на страната във вторник.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха забавяне на инфлацията до 2,9% от 3,1% през октомври. На месечна база индексът на потребителските цени се е повишил с 0,1% спрямо прогноза за спад от 0,1%.

Общата инфлация все още до голяма степен е в съответствие с очакванията на Канадската централна банка за нива около 3,5% до средата на 2024 г., преди да се забави до целта от 2% към края на 2025 г.

Банката запази лихвите си на 22-годишен връх от 5% през последните три срещи за определяне на паричната политика и защитава позицията, че е твърде рано да се говори за намаляване на лихвите. Следващата среща по паричната политика е на 24 януари.

Цените на храните, купувани от магазините, са се увеличили с 4,7% през ноември, което е по-бавно от темпа от 5,4% през октомври. В същото време цените на енергоизточниците са се понижили с 5,7% спрямо спад от 5,4% месец по-рано, съобщи службата.

Без волатилните цени на храните и енергията цените са се увеличили с 3,5% на годишна база спрямо ръст от 3,4% през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още