IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на китайските фабрики се сви по-рязко от очакваното през декември

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) спадна до 49,0 пункта

11:29 | 31.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производствената активност в Китай се свива за трети пореден месец през декември, сочат официални данни, публикувани в неделя и цитирани от Ройтерс.

Заводите в страната изпитват затруднения заради слабо търсене, което помрачава перспективите за икономическото възстановяване на Китай.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) спадна до 49,0 пункта през декември от 49,4 пункта през предходния месец, което е под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването, и е по-слабо от средната прогноза за 49,5 пункта в анкета на Ройтерс. Това е и най-ниската стойност на показателя от шест месеца.

Показателят за непроизводствената активност се повиши от 50,2 пункта през ноември до 50,4 пункта през декември, подкрепен от разрастването на строителния сектор, тъй като през последните месеци се увеличиха държавните инвестиции в инфраструктура. Активността в сферата на услугите обаче остава потисната на ниво от 49,3 пункта.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

През последните месеци правителството предприе редица мерки, за да подкрепи слабото икономическо възстановяване на Китай след пандемията, затруднено от спада на пазара на недвижими имоти, рисковете около дълговете на местните власти и забавянето на глобалния растеж.

Слабите данни за PMI индекса вероятно ще засилят натиска върху фискалната и паричната политика, след като властите обещаха да запазят позицията си в подкрепа на растежа и през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 31.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още