IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство се свива, подкрепяйки прогнозите за рецесия

През ноември производството е претърпяло шестия си пореден месечен спад

14:24 | 09.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германското индустриално производство се е свило неочаквано през ноември, откроявайки продължаващите производствени затруднения в най-голямата икономика в Европа.

Производството е намаляло с 0,7% през ноември спрямо октомври основно заради спад при капиталовите и междинните стоки, съобщиха от статистическата служба във вторник, цитирани от Bloomberg. Това e шестото поредно свиване, като резултатът остана и под прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, които очакваха увеличение от 0,3%.

Германското фабрично производство се е свило за шести пореден месец през ноември. Графика: Bloomberg Германското фабрично производство се е свило за шести пореден месец през ноември. Графика: Bloomberg

Германия вероятно е претърпяла първата си рецесия след пандемията в края на 2023 г., като анализаториte очакват данните за брутния вътрешен продукт да отчетат второ поредно свиване през четвъртото тримесечие. Фабриките, които са икономическата опора на Германия, се затруднени заради високите цени на енергията, по-високите лихви в световен мащаб и икономическото изоставане на Китай.

„Разочароващите данни за производството през ноември и скорошното влошаване на бизнес очакванията дават труден старт на годината за индустрията. Все още се придържаме към прогнозата си за леко увеличение на БВП през първото тримесечие на 2024 г., дължащо се на по-силния сектор на услугите. Съществува обаче значителен риск от по-изразена слабост на фабричното производство, която да повлече икономиката отново надолу през първото тримесечие на 2024 г.“, коментира Мартин Адемер, икономист в Bloomberg Economics.

Тези резултати са публикувани ден след като данните за фабричните поръчки също не успяха да отговорят на очакванията. Освен това, на фона на ограничените инвестиции и предстоящите стачки на служителите в железопътния транспорта тази седмица, малко икономисти очакват сериозен растеж тази година.

Опитът на германския железопътен оператор Deutsche Bahn да спре стачките, които ще се проведат от сряда до петък, чрез съдебна забрана беше отхвърлен от съда по трудови спорове във Франкфурт в понеделник.

След публикуването на данните във вторник Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg, заяви пред Bloomberg TV, че Германия изпитва циклични, а не структурни проблеми, и ще се възстанови, когато фабричният сектор се върне към „значителен растеж“ през втората половина на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още