IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишният темп на инфлация във Франция се е ускорил през декември

В Испания е продължил да отстъпва през последния месец от годината

14:57 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени във Франция, втората по големина икономика в еврозоната, са се повишили с 3,7% на годишна база през декември 2023 г., сочат сезонно коригирани данни на френската статистическа агенция INSEE. Ускорението спрямо предходния месец (когато инфлацията беше на ниво от 3,5%) се дължи на увеличението на цените на енергоизточниците и услугите.

Отделните показатели на инфлацията във Франция през декември. Графика: Insee Отделните показатели на инфлацията във Франция през декември. Графика: Insee

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил до 0,1% през последния месец на 2023 г. от минус 0,2 на сто през ноември. Това ускорение е стимулирано от цените на услугите и транспорта, които са се повишили значително през месеца.

Сериозно забавяне на инфлацията както на месечна, така и на годишна база се наблюдава при промишлените стоки. Цените на храните са останали стабилни спрямо предходния месец, а годишният им темп на растеж се е забавил през декември.

Базисната инфлация във Франция е продължила да отстъпва и през последния месец от годината, достигайки ниво от 3,4%, или с 0,2 процентни пункта под резултата от ноември.

Измерен с хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) ръстът на цените се ускорява и на месечна, и на годишна база до съответно 0,1% и 4,1 на сто през декември.

В Испания обаче годишният темп на инфлация се е забавил до 3,1% през декември, или с 0,1 процентни пункта по-малко, отколкото през ноември, съобщиха от статистическата агенция на страната INE. За резултата допринася охлаждането на инфлацията при храните и безалкохолни напитки, а също и алкохола и тютюневите изделия. Засилен ръст на цените се наблюдава в категорията „Транспорт“.

Базисната инфлация в страната, изключваща волатилните компоненти като непреработените хранителни стоки и енергоизточниците, се е забавила с 0,7 пункта до 3,8%.

Годишен темп на общата и базисната инфлация в Испания през декември. Графика: INE Годишен темп на общата и базисната инфлация в Испания през декември. Графика: INE

На месечна основа четвъртата по големина икономика на еврозоната отчита нулев ръст на цените (0,0%), след като страната премина към дефлация през ноември с ниво от минус 0,3%. Ускорението се дължи на поскъпването на туристическите пакети и наемите.

Най-сериозен спад в Испания (1,2 на сто) регистрират цените на горивата и смазочните материали за личните автомобили. Дрехите и обувките също поевтиняват с 1%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) е останал стабилен, на ниво от 3,3%, на годишна база. Спрямо предходния месец показателят се е ускорил с 0,5 процентни пункта 0,0%.

Представителите на Европейската централна банка не желаят прибързано да обявяват победата си над инфлацията, тъй като ръстът на цените в еврозоната през декември отново се ускори до 2,9% спрямо година по-рано.

„Бързият темп на дезинфлация, на който станахме свидетели през 2023 г., вероятно ще се забави през 2024 г. и ще спре за момент в началото на годината, както се случи и през декември“, заяви вицегуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос на конференция в Мадрид.

Неговият колега и управител на  Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало потвърди във вторник, че ЕЦБ планира да намали лихвите по някое време през 2024 г., като не даде конкретни насоки кога точно ще се случи това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още