IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон поиска общи европейски облигации за финансиране на отбрана и технологии

Сред областите, в които Европа трябва да повиши инвестициите, са изкуствен интелект, чипове, космос и отбрана, заяви френският президент

22:14 | 18.01.24 г. 4
Френският президент Еманюел Макрон по време на изказването си пред Световния икономически форум в Давос. Снимка: Bloomberg LP
Френският президент Еманюел Макрон по време на изказването си пред Световния икономически форум в Давос. Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи емитирането на съвместен европейски дълг за плащане на приоритети, включително отбрана и технологии, за да се гарантира, че Европа ще остане суверенна на фона на засилващата се конкуренция с Китай и САЩ, предава Bloomberg.

„Нуждаем се от повече публични инвестиции в Европа, затова трябва да започнем втора фаза на реинвестиции, както направихме по време на Covid кризата и може би да се осмелим отново да имаме еврооблигации за приоритети“, заяви Макрон, който говори пред Световния икономически форум в Давос.

Той цитира естонски предложения за еврооблигации за отбранителната индустрия и Украйна като примери за такива приоритети.

Естония предложи идеята за облигации за финансиране на разходите за отбрана миналата година, съобщиха запознати с предложението хора, пожелали да останат анонимни. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи идеята за облигации за отбраната през ноември, като заяви, че те са в „общ интерес“.

През 2020 г. ЕС прие огромен, финансиран с дълг, фонд за възстановяване след Covid на стойност 724 млрд. евро, за да ограничи сериозността на икономическата криза. По това време поддръжниците настояха, че подобна мярка ще се случи само веднъж. Разговорите за нова програма показват огромните разходи, които Макрон и останалите смятат, че са необходими, за да остане ЕС конкурентоспособен.

ЕС се опитва също да укрепи сектора на отбраната и да повиши оръжейното производство, докато войната на Русия в Украйна продължава и изникват въпроси, особено преди изборите в САЩ през ноември, още колко време Вашингтон ще продължи да помага на Киев.

Сред областите, в които Европа трябва да повиши инвестициите, са изкуствен интелект, чипове, космос и отбрана, заяви Макрон. „Мисля, че 2024-2025 г. ще бъдат годините, в които европейските страни и ЕС като общност ще бъдат в положение да решат дали искаме да бъдем суверенни или не“, допълни той.

Според него Европа трябва да създаде единен капиталов пазар, за да насърчи повече частни инвестиции. След години на инерция в преговорите Масрон заяви, че иска да постигне сделка с по-малка група страни, ако въпросът не може да бъде придвижен в ЕС като цяло.

Във встъплението си Макрон отбеляза, че ще се върне към отличителните си пробизнес ориентирани мерки, за да подкрепи още повече икономиката на Франция.

„Нуждаем се от икономически дневен ред за индустрия и иновации, който да е още по-амбициозен“, каза Макрон. „Всичко, което направихме през последните години, и добрите резултати не е достатъчно, защото иновациите се ускоряват и защото има ускоряване със“ Закона за намаляване на инфлацията на САЩ.

Френската безработица отново започна да расте, а икономическият растеж се забавя значително в контраст с бързото възстановяване след пандемията.

В същото време френският лидер няма голяма възможност да повиши държавните разходи след голямото натрупване на дълг по време на Covid и енергийната криза. Миналата година Fitch Ratings понижи рейтинга на Франция, а S&P Global има негативна перспектива в оценката си за финансите на страната.

Появата на Макрон в Давос беше първата за него от 2018 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 6
mvr0306
преди 3 месеца
До: УмеренЗатова е и напъна да влезем в еврозоната - нашия дълг/бвп е все още нисък. Ще задлъжнеем солидарно с всички други в ЕС. Ползата от заема ще е нулева - колкото е ползата от предишния заем и разните планове за възстановяване и т.н. - харчене на пари без икономически смисъл. ПО ПВУ в нашия град ще реновират сграда на училище, относително малка сграда от 60-те години за 4.5млн лв??? Веднъж вече реновирана сграда, със сменени дограми, топлоизолация. Честито на печалившия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 15
zelka007
преди 3 месеца
До: Умерен ... какво няма във Франция ?! я пак ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
Умерен
преди 3 месеца
Понеже Франция няма пари, няма как да взема повече заеми, вече се взимат пари под логото на ЕС, страхотно решение да се загроби целия европейски съюз. България скоро ще дължи повече като членка на ЕС отколкото като самостоятелна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още