IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Месечният темп на инфлацията в Турция достига 5-месечен връх през януари

Сериозното увеличение на заплатите и промените в данъците са засилили ръста на цените

16:47 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Турция се е ускорила най-сериозно от август насам през януари – резултат, който ще тества опита на централната банка да овладее инфлацията, и то скоро след като регулаторът сложи край на лихвените повишения миналия месец, пише Bloomberg.

Въпреки че централните банкери заявиха, че са приключили със затягането, изненадващото напускане на гуверньора Хафизе Гайе Еркан от поста и замяната ѝ с Фатих Карахан, заместник-управител преди това, показа, че централната банка „остава в готовност да действа“, ако перспективите за инфлация се влошат.

Месечният темп на инфлацията в Турция се ускорил най-много от август насам през януари. Графика: Bloomberg Месечният темп на инфлацията в Турция се ускорил най-много от август насам през януари. Графика: Bloomberg

На фона на рязкото увеличение на минималната работна заплата и държавните данъчни промени ръстът на цените се ускорява до 6,7% на месечна база през януари след пет последователни месечни спадове, показват данни, публикувани в понеделник. Медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ниво от 6,5%. Последната прогноза на централната банка предполага, че месечната инфлация ще се забави през февруари.

На годишна база инфлацията се е ускорила минимално до 64,9% от 64,8% през декември. 

Последното забързване на инфлацията е резултат от временни фактори, смята министърът на финансите Мехмет Шимшек. „А месечният ѝ темп ще спадне значително от февруари, за да продължи по прогнозираната от нас траектория“, заяви той след публикуването на данните.

Курсът на политиката трябва да стане по-ясен този четвъртък, когато Карахан представи тримесечен доклад за инфлацията и даде отговор на въпросите на икономисти и репортери в Анкара.

„Годишният темп на инфлация в Турция остана под 65% през януари на фона на благоприятните базисни ефекти, но предстоят още трудности. Очакваме ръстът на цените да надхвърли 70% през май и има все по-големи рискове тази перспектива да се изпълни. След промяната на ръководството на централната банка, смятаме, че вече е по-вероятно централните банкери да отговорят на влошаващите се прогнози за инфлация с повишаване на лихвите", коментира Селва Бахар Базики, икономист в Bloomberg.

Една ключова област, която е повод за безпокойство, е секторът на услугите, който централната банка определи като една от причините, заради които натискът върху разходите може да продължи да се усеща.

Базисната инфлация, която изключва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, остана на ниво от над 70% спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още