IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Финландия е изпаднала в рецесия в края на 2023 г.

Предварителните оценки на статистическата служба отчитат второ поредно тримесечно свиване на БВП

10:41 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Финландия се е свила за второ поредно тримесечие в края на миналата година, тъй като последиците от по-високите лихвени проценти тласнаха най-северната страна членка на еврозоната отново в рецесия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е намалял със сезонно коригираните 0,4% през четвъртото тримесечие, сочи предварителна оценка на статистическата служба на Финландия, цитирана от Bloomberg. За сравнение, БВП на страната се сви с 0,9% през предходния тримесечен период.

Икономиката на Финландия е изпаднала в рецесия. Графика: Bloomberg Икономиката на Финландия е изпаднала в рецесия. Графика: Bloomberg

Най-високите разходи по заемите от десетилетия насам натежават върху икономиката на Финландия, известна с променливите си лихви, които отразяват с минимално закъснение повишенията от страна на Европейската централна банка.

След две години забързан ръст на цените потребителските разходи вече не успяват да подкрепят икономиката, за разлика от предишните спадове. Слабият растеж в експортно ориентираните търговски партньори на Финландия, съчетан със слабостта на жилищния пазар, се оказва допълнителна спирачка за икономиката.

Скандинавската икономика е изправена пред слаби перспективи за тази година, а Финландската централна банка очаква втора поредна година на спад. Най-големите ипотечни кредитори в страната OP Group и Nordea Bank Abp прогнозират, че икономиката ще стагнира тази година.

Международният валутен фонд заяви през януари, че очаква растеж от 0,5% тази година, подкрепен от възстановяването на потреблението и разхлабването на финансовите условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още