IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не само САЩ, но и Индия блокира реформите в СТО

Ню Делхи отдавна се представя като защитник на по-бедните нации и се съмнява в ползите от свободната търговия

11:46 | 24.02.24 г. 5
Премиерът на Индия Нарендра Моди. Снимка: EPA/Willy Kurniavan
Премиерът на Индия Нарендра Моди. Снимка: EPA/Willy Kurniavan

Двама президенти на САЩ поставиха Световната търговска организация (СТО) на колене. Индия може да нанесе нокаутиращия удар.

Организацията ще проведе 13-ата си министерска среща в Абу Даби в края на февруари. Междувременно Ню Делхи ескалира отново конфронтационната си реторика и се противопоставя на напредъка по няколко въпроса - от това как да се уреждат спорове, през електронната търговия, до рибарството, тъй като изисква отстъпки за селското стопанство, пише Politico в анализ.

Тъй като Китай отпада, блокиращата тактика на Индия разочарова западните търговски служители, които искат да видят петата по големина икономика в света като партньор в стимулирането на растежа в търговията.

Що се отнася до двустранните отношения, Ню Делхи е труден за преговори с Европейския съюз (ЕС) и Обединеното кралство за търговските споразумения.

„Индия обръща нещата, за да хвърли вината върху някой друг за липсата на напредък“, казва пред медията търговски дипломат в Женева, където е базирана СТО. Според дипломатът колкото повече приближава министерската конференция, толкова повече ще се засилват обвиненията.

Дългогодишната институционална криза в СТО ескалира през 2019 г., когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп – ядосан от решения, които според него са в полза на Китай, наложи вето върху назначаването на нови съдии във Висшия апелативен съд на СТО. Администрацията на Джо Байдън потвърди тази блокада. С преустановяването на процеса на разрешаване на спорове органът загуби репутацията си на рефер на базираната на правила глобална търговска система.

Сега Ню Делхи заплашва да превърне конференцията на министрите, където решенията се вземат с консенсус, в поредния крах, който глобалната търговска организация не може да си позволи. Това е изпитана и надеждна игра, на която националистическият министър-председател Нарендра Моди вероятно ще разчита повече, докато води кампания за спечелване на трети мандат.

„СТО всъщност е войната на Индия срещу останалия свят. Китай не е основният проблем – и никога не е бил основният проблем – що се отнася до мултилатерализма“, според Хосук Лий-Макияма, директор на базирания в Брюксел мозъчен тръст ECIPE и бивш шведски търговски дипломат.

Индийската мисия към СТО не е отговорила на искания за коментар.

Индия на първо място

Както при протекционизма на Тръмп, който реши да постави „Америка на първо място“, обструкционизмът на Ню Делхи има вътрешни корени. Индия отдавна се представя като защитник на по-бедните нации и се съмнява в ползите от свободната търговия. Въпреки икономическия подем, най-гъсто населената нация в света все още се бори с ширеща се бедност и глад. По време на първия му мандат Нарендра Моди въведе схема за национална лична карта, чиято основна цел беше разпределянето на хранителна помощ.

Сега, когато иска трети мандат, за Моди ще бъде наложително да не ядосва неспокойните фермери - Индия е вторият по големина производител на ориз и пшеница в света, както и стотиците милиони гласоподаватели, които имат право на хранителни помощи.

„По отношение на селското стопанство те имат много силни основания, защото се раздават много субсидирани храни – на около 800 млн. души“, коментира съветник на Индия, работил със страната преди последната министерска конференция на СТО, която се проведе преди две години. Съветникът е пожелал анонимност, за да разкрие информация.

„Това е много чувствителна тема от политическа гледна точка, тъй като много индийски фермери планират протести в столичния регион“, допълва източникът на Politico.

Ето защо Ню Делхи иска трайно да предпази програмата си за продоволствена сигурност от предизвикателствата съгласно правилата на СТО относно субсидиите, нарушаващи търговията. Властите в Индия плащат цени над пазарните на фермерите, за да натрупат реколта, като излишъците излизат на международния пазар.

Няколко държави износителки на селскостопанска продукция казват, че този подход насърчава свръхпроизводството и не гарантира безопасен и достъпен достъп до храна за всички.

Тъй като СТО работи с консенсус, Ню Делхи е в състояние да води преговори по други въпроси, за да се „откупи“, тъй като се стреми да надделее върху селското стопанство. „Това е майката на всички битки“, обобщава търговски представител от Женева. „Не бих залагал на споразумение по въпроса за продоволствената сигурност с предстоящите избори в Индия“, допълва източникът на медията.

Един въпрос, който Индия задържа преди предстоящата среща, е предложението за ограничаване на субсидиите, довели до изчерпването на риболовните запаси. Мнозинството от членовете на СТО искат да удължат 26-годишното замразяване на данъчното облагане на трансграничната електронна търговия, а Ню Делхи, подкрепян от Южна Африка, твърди, че много страни губят приходи, защото не могат да облагат с данък тези цифрови продукти.

Да останеш жив

Тези тактики за вземане на заложници не са нови, нито са специфични за Ню Делхи. Отварят се множество разломи в СТО, тъй като нейните членове се борят всеки срещу всеки или създават съюзи, за да защитават интересите си.

Съдбата на умиращия механизъм за разрешаване на спорове, поставен в дълбоко замразяване от Тръмп и държан там с помощта на Индия, е това, което причинява най-голямото извиване на ръце, най-вече в Европа и страните, които най-силно искат връщане на правилата. Това няма да се случи, ако Тръмп спечели втори мандат на президентските избори в САЩ през ноември.

Разговорите при закрити врати се проточиха повече от година в опит да се съживи апелативният орган. Има напредък в рационализирането на функциите на съда и увеличаване на прозрачността, но – освен Вашингтон, и Ню Делхи се бави.

Вашингтон на практика изключи възможността за окончателно споразумение, преди гласоподавателите в САЩ да изберат следващия си президент. „Мога да се обзаложа точно сега, че американците никога няма да се съгласят да реформират системата за уреждане на спорове в СТО до след изборите“, коментира Кийт Рокуел, старши научен сътрудник във фондация „Хинрих“ и бивш говорител на СТО.

Ефективността на индийската блокада на напредъка по множество досиета в крайна сметка зависи от това доколко другите държави се интересуват от проблемите на масата. Катрин Тай, търговски представител на Байдън, предупреди последния път, че не си струва светът да се поддава на исканията на Индия за продоволствена сигурност, за да се осигури удължаване на мораториума за данъците за електронна търговия.

Все пак дипломат от Женева смята, че споразумение за удължаване ще има, въпросът е „колко ще трябва да платим на Индия“. Според същия дипломат влиянието на Ню Делхи върху други проблеми изглежда е отслабнало напоследък, тъй като тактиките, прилагани от страната, работят само ако отсрещната страна отчаяно иска нещо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 2 месеца
До: evlogi: Да говориш за Сатя Надела, Сундай Пичал, Лакши Митал и Руши Сунак като за Индия и индийците е като да говориш за Опра Уинфри, Майкъл Джордан, Алико Данготе и Барак Обама като за Африка и африканци. М.а това никъде не ви го казват - генетично е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
До: ratten Прислужници? В Лондон половината скъпи имоти са собственост на индийци, в САЩ из върховете на корпоративния свят е пълно с индийци(шефовете на Майкрософт и Гугъл са само най-ярките примери)..М.а ти откъде да ги знаеш тия работи, на партийните сбирки сигурно не ви ги казват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
"...Това няма да се случи, ако Тръмп спечели втори мандат на президентските избори в САЩ през ноември..." Що, да не би сега при Байдън да се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
khao
преди 2 месеца
До: ratten хем имаш същата кръв като тях, хем не можеш да ги разбереш... еххх, защо ти трябваше да бягаш от учулище на времето :) и кво като са в брикс, кво е брикс... нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
ratten
преди 2 месеца
политиката водена от индиеца е малко странна, в защита на по-бедните нации, но в услуга на саш. хем са в брикс, хем със саш. искат да са със запада, но там още ги знаят като прислужници, но те пак искат със саш и ук. като набере скорост юга, индусите ще се окажат седящи във въздуха /в момента се опитват да седнат на 2 отдалечени стола/ като йога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още