IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската икономика е нараснала повече от очакваното през четвъртото тримесечие

БВП е нараснал с 4% спрямо година по-рано, което е повече от 3,5% в медианната оценка от проучване на Bloomberg

12:42 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската икономика в размер на 1,1 трлн. долара е нараснала малко по-бързо от предвиденото, избягвайки свиване през последните две тримесечия, когато централната банка извърши по-голямата част от лихвените си повишения.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 1% през четвъртото тримесечие спрямо предходните три месеца на коригирана основа, показват данни, цитирани от Bloomberg. Това представлява леко ускорение спрямо третото тримесечие, когато БВП бе едва 0,3%.

Разходите на домакинствата и инвестициите са дали тласък на ускорението през последното тримесечие.

За цялата година икономиката е нараснала с 4,5%, което е спад спрямо 5,5% през 2022 г.

Затягането на паричната политика от юни насам бе опит да се ограничи потреблението, което отговаря за повече от половината от БВП. Целта бе забавяне на инфлацията, раздута от продължителния период на евтините пари в страната.

Дори на годишна основа икономиката се е представила значително по-добре от очакваното миналото тримесечие, като БВП е нараснал с 4% спрямо година по-рано. Това е повече от 3,5% медианна оценка в проучване на Bloomberg, но забавяне спрямо ревизиран в посока нагоре ръст от 6,1% за третото тримесечие.

„Движим се към по-добро качество на растежа с инвестиции и износ, които силно подкрепяме“, коментира финансовият министър Махмат Шимшек в позиция. „През 2024 г. очакваме умерен и балансиран растеж, като нетното външно търсене има положителен принос“, допълва той.

Но по-малко оптимистичната прогноза не означава, че централната банка няма да обмисли евентуални бъдещи лихвени повишения. Новоназначеният гуверньор Фатих Карахан вече сигнализира, че нови увеличения може да бъдат необходими, ако търсенето се увеличи след увеличенията на заплатите в Турция.

И макар на икономиката да ѝ предстои забавяне, устойчивостта на потребителските разходи може да представлява предизвикателство за Карахан, който се опитва да върне инфлацията до 36% до края на годината – почти половината на пиковото равнище, което се очаква да достигне през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още