IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Испания постигат напредък в борбата с инфлацията през февруари

Ръстът на цените в две от водещите европейски икономики носи добри новини на представителите на ЕЦБ

11:51 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Франция през февруари се е забавила до най-ниското си ниво от септември 2021 г. насам, подчертавайки тенденция, която засилва дебата за това кога Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да намали лихвените проценти, пише Bloomberg.

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са се повишили с 3,1% спрямо година по-рано през февруари, като ръстът им се забавя от 3,4% през януари, в синхрон с очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Отделни данни показват, че инфлацията в Испания също се е забавила – до 2,9% от 3,5 на сто предишния месец, въпреки че резултатът остава леко над очакванията.

Инфлацията във Франция и Испания се е забавила. Графика: Bloomberg Инфлацията във Франция и Испания се е забавила. Графика: Bloomberg

„Напът сме да спечелим битката срещу инфлацията“, заяви френският министър на финансите Брюно льо Мер в публикация в X (Twitter). „До края на годината трябва да сме близо до нашата цел от 2%“.

Общото отстъпление на ръста на цените към целта на ЕЦБ от 2% се случва на фона на поевтиняването на енергоизточниците и стагниращата икономика на еврозоната. Централните банкери във Франкфурт обаче предупреждават, че паричната политика не трябва да бъде разхлабена твърде рано, тъй като съществува риск от повторно засилване на ценовия натиск. Те са особено фокусирани върху заплатите и смятат, че ще имат по-ясна картина малко преди срещата през юни.

Това, което ги притеснява, е, че големите увеличения на заплатите стимулират инфлацията при услугите, която във Франция се е забавила леко до 3,1% през февруари от 3,2% предходния месец, твърдят от статистическата агенция Insee. Междувременно инфлацията при стоките е спаднала до 0,3% от 0,7%.

Френските потребители не са убедени, че ценовият натиск ще продължи да намалява – проучване, публикувано тази седмица, показа, че очакванията на домакинствата са се повишили рязко през февруари.

Еврото остана стабилно на ниво от 1,08 долара, тъй като данните не промениха значително мнението на пазара за мащаба и темпа на намаляването на лихвените проценти от ЕЦБ тази година. Трейдърите залагат, че разхлабването ще започне през юни, и смятат, че до декември общият размер на намаленията ще бъде по-малък от 1 процентен пункт.

Отделен доклад на Insee показа, че потребителските разходи са намалели с 0,3% спрямо месеца през януари, тъй като разходите за промишлени стоки са намалели с 1,5%. Икономисти прогнозираха спад от 0,2%.

Освен това имаше и добри новини за икономиката миналата година, тъй като Insee ревизира във възходяща посока прогнозата си за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие до 0,1% от нулевото равнище преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още