IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция достига 15-месечен връх през февруари

Ръстът на потребителските цени отчасти е подтикнат от рязкото увеличение на минималната заплата тази година преди местните избори в страната

09:58 | 04.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Годишната инфлация в Турция е достигнала 15-месечен връх – ускорение, наблюдавано отблизо от централната банка, която все още е нащрек, след като прекрати повишаването на лихвените проценти.

Подтикнат отчасти от рязкото увеличение на минималната заплата тази година, ръстът на потребителските цени в страната през февруари се ускорява до 67,1% от 64,9% през януари. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха увеличение до 66%.

Месечната инфлация – показател, на който централната банка на Турция отдава особено внимание, се понижава до 4,5% от 6,7% през януари, въпреки че остава доста над нивото си през четвъртото тримесечие на 2023 г.

„Ние сме далеч от ценовата стабилност, но това остава нашата цел“, казва министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек в телевизионно интервю за Bloomberg, дадено преди публикуването на данните.

Данните се публикуват в навечерието на местните избори, които ще се състоят по-късно този месец. Управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган ще се опита да си върне държаните от опозицията градове като Истанбул и Анкара.

Разхлабената фискална политика преди вота се очертава като пречка пред усилията на централната банка да ограничи инфлацията.

Новоназначеният управител на централната банка на Турция Фатих Карахан, който пое поста след изненадваща смяна на ръководството в началото на февруари, определи увеличението на минималната заплата като най-големият риск пред инфлационните перспективи на страната.

Централните банкери очакват годишната инфлация да достигне връх над 70% през май. Въпреки това те оставиха лихвите непроменени миналия месец, след като осигуриха кумулативни 3650 базисни пункта затягане в осем стъпки. За първи път централната банка спомена през февруари, че смята реалното поскъпване на лирата за ключов елемент на дезинфлацията.

Протоколът от последната среща на централната банка също включва „силното увеличение на цените на непреработените храни“ като основен двигател на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още