IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швейцария за февруари е на най-ниско ниво от над две години

Ръстът на потребителските цени обаче е малко по-висок от очакваното, което заглушава прогнозите за по-ранно намаляване на лихвите в страната

14:11 | 04.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в Швейцария се е понижила до най-ниско ниво от над от две години през февруари, сочат данни, публикувани днес от Федералната статистическа служба на страната и цитирани от ДПА.

Потребителските цени са се повишили с 1,2 на сто през февруари спрямо 1,3 на сто през януари. Това е най-ниският темп от октомври 2021 г., макар леко да надминава прогнозата на икономистите за ръст от 1,1 на сто, съобщава БТА.

Швейцарската централна банка прогнозира инфлация от 1,9 на сто тази година и 1,6 на сто за 2025 г.

Цените на храните и безалкохолните напитки се повишили с 0,8 на сто, а цените на жилищата и енергията - с 3,1 на сто миналия месец. Същевременно транспортните разходи са се понижили с 0,5 на сто.

На месечна основа потребителските цени отчитат увеличение от 0,6 на сто, което отразява най-вече поскъпването на жилищните наеми и въздушния транспорт. 

Базовите потребителски цени са нагоре с 0,7 на сто на месечна основа, с което годишният им растеж достига 1,1 на сто.

От Bloomberg посочват, че заради малко по-силния ръст на потребителските цени от очакваното спекулациите, че централната банка ще понижи лихвените проценти скоро се заглушават.

Мнозинството от икономистите прогнозират, че централната банка на Швейцария ще изчака до септември, преди да понижи лихвите. Голям брой анализатори обаче смятат, че това ще се случи през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още