IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се е забавила до най-ниското ниво от 2021 г.

Очаква се АЦБ да пристъпи към първо понижаване на лихвите през август

13:03 | 20.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията във Великобритания се е забавила повече от очакванията до най-ниското ниво от две години и половина насам, засилвайки очакванията, че Английската централна банка (АЦБ) ще понижи лихвите по-късно тази година, предава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 3,4% през февруари спрямо година по-рано, което е по-бавен темп в сравнение с 4% предходния месец, съобщи Националната статистическа служба в сряда. Това е по-ниско ниво от средната прогноза за 3,5% на икономисти и на АЦБ.

Гуверньорът на централната банка Андрю Бейли заяви, че иска да види още данни, че натискът върху цените ще намалее значително до целта от 2%, преди да понижи основната лихва. Ръководители на централната банка очакват да оставят лихвите на 16-годишен връх от 5,25% в четвъртък, като финансовите пазари предвиждат първо понижение на лихвите едва през август.

Основната инфлация, изключваща енергията, храните, алхокола и тютюнените изделия, е намаляла според очакванията до 4,5% спрямо 5,1 на сто предишния месец. Но ключов показател за централните банкери – инфлацията в сектора на услугите, се е понижил по-слабо от очакванията до 6,1% спрямо 6,5% през януари.

„Инфлацията върви в правилната посока и трябва да се забави под целта от 2% на АЦБ в даден момент през пролетта“, казва Алпеш Палея, главен икономист в CBI. „Но пътят след това изглежда ще бъде неравен. Променящите се базови ефекти означават, че тя вероятно ще нарасне отново до ниво над 2% по-късно през годината“, допълва той.

Инфлацията във Великобритания се забави до най-ниското ниво от над две години. Графика: Bloomberg LP Инфлацията във Великобритания се забави до най-ниското ниво от над две години. Графика: Bloomberg LP

Паундът поевтиня след публикуването на данните, като за кратко достигна дъно от 1,27 долара за деня, преди да изтрие загубите. Британската валута е най-добре представящата се голяма валута спрямо долара тази година на фона на очакванията, че АЦБ ще запази лихвите по-високи за по-дълго време от други централни банки.

Макар че инфлацията при услугите надмина очакванията на икономистите, тя отговаря на прогнозите на АЦБ и е най-ниската от над една година насам. Ръководителите наблюдават внимателно цените на услугите за признаци за генерирана на местно ниво инфлация и ръст на заплатите, подхранващ ръстовете на цените. Централните банкери предупреждават, че инфлацията при услугите и ръстът на заплатите остават твърде високи, за да задържат устойчиво инфлацията в рамките на целта от 2%.

Цените на храните и разходите за ресторанти и кафенета са тласнали инфлацията надолу, съобщи статистическата служба. Натиск към повишение се е усетил от моторните горива, жилищата и услугите за домакинствата. Данните се базират на актуализирана кошница със стоки и услуги, каквато е обичайната практика в началото на всяка година.

Растящите цени на храните бяха един от най-големите двигатели на двуцифрената инфлация във Великобритания, след като началото на войната в Украйна тласна нагоре цените на зърното и повиши разходите на фермерите за гориво, фуражи и изкуствени торове. Британската статистическа служба съобщи, че цените на храните и безаалкохолните напитки са нараснали с 5%, най-малкото повишение от началото на руското нашествие и значително под нивото от януари от 6,9%. Инфлацията в ресторанти и хотели се е забавила до 6% спрямо 7,1% предишния месец.

Цените на храните тласнаха надолу инфлацията във Великобритания през февруари. Графика: Bloomberg LP Цените на храните тласнаха надолу инфлацията във Великобритания през февруари. Графика: Bloomberg LP

Новите данни доближават Великобритания до нивата на инфлацията, които преобладават в САЩ и в еврозоната, където централните банкери се готвят за смекчаване на затегнатата парична политика за овладяване на цените след пандемията.

Очаква се ръстовете на цените да се забавят още този месец, преди временно да спаднат под целта от 2% през април. Инфлацията във Великобритания достигна най-високото равнище сред страните от Г-7 миналата година след скок на цените на храните и на енергията, който накара служителите да поискат по-високи заплати.

Инфлацията във Великобритания все още е по-висока, отколкото в повечето други големи страни. Графика: Bloomberg LP Инфлацията във Великобритания все още е по-висока, отколкото в повечето други големи страни. Графика: Bloomberg LP

Сега жизненият стандарт се подобрява, тъй като ръстът на заплатите надминава ръстовете на цените. Но изглежда, че икономиката се възстановява бавно от техническата рецесия миналата година, породена от растящите лихви и кризата с издръжката за живот. Трудовият пазар, който е основен източник на притеснения за АЦБ, също показва признаци на отслабване.

Премиерът Риши Сунак ще се бори на парламентарните избори, които се очакват през второто полугодие на тази година, в условията на мрачни перспективи пред икономиката. АЦБ и икономисти от частния сектор очакват ръст от едва 0,3% тази година, с който Великобритания ще изостане от повечето развити икономики за още една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още