IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в САЩ расте с най-бързия си темп от юни 2022 г.

Мярката на S&P Global за цените, начислявани от производители и доставчици на услуги, се повишава до почти едногодишен връх на фона на ръста при заплатите

17:47 | 21.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производствената активност в САЩ се увеличава с най-бързия си темп от средата на 2022 г., тъй като растежът на производството и заетостта във фабриките се ускориха заедно с показателите за инфлацията, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global се повишава през март с 0,3 пункта до 52,5 пункта, отчитайки трети пореден месец над границата от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването в сектора.

Растежът на фабричното производство е най-значителен от май 2022 г., движен от подобряването при търсенето както в страната, така и отвъд граница, докато показателят за заетостта достига осеммесечен връх.

Мярката на групата за цените, получени от производителите и доставчиците на услуги, се повишава до почти едногодишен връх на фона на продължаващия ръст на заплатите и по-високите разходи за гориво, което предполага упорито нажежена инфлация.

„Резкият скок в цените от неотдавнашното дъно, наблюдавано през януари, подсказва за нежелан възходящ натиск върху потребителските цени през следващите месеци“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в S&P Global Market Intelligence.

Производствената активност в САЩ се разширява за трети пореден месец. Графика: Bloomberg Производствената активност в САЩ се разширява за трети пореден месец. Графика: Bloomberg

Мярката на S&P Global за цените, начислявани от производителите, се покачва до над едногодишен връх, докато индексът на цените, предоставени от доставчиците на услуги, се увеличава до най-високото си ниво от юли.

Ценовите данни помагат да се обясни предпазливият подход на Федералния резерв към намаляването на лихвените проценти. След като представителите на регулатора запазиха лихвите непроменени за пето поредно заседание в сряда, гуверньорът Джером Пауъл каза, че постигането на целта за инфлацията „ще бъде неравномерно пътуване“.

Въпреки че има признаци на подобряване на търсенето на услуги, се забелязват също сигнали, че повишеният ценови натиск кара клиентите да не се ангажират с нови проекти, изтъква S&P Global. В резултат на това ръстът на новия бизнес в услугите е смекчен.

Общият показател за бизнес активността при доставчиците на услуги показва най-бавния ръст от три месеца насам. Това, съчетано с повишението в производството, оставя S&P Global Composite Index на ниво от 52,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още