IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите в Китай се ускорява през март

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава до 52,7 пункта

11:00 | 03.04.24 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Активността в сектора на услугите в Китай бележи ускорение през март, а новите поръчки нарастват с най-бързите си темпове от три месеца насам. Това сочи ново изследване, цитирано от Ройтерс. Данните от него дават още доказателства, че части от китайската икономика набират скорост през първото тримесечие.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/S&P Global в сектора на услугите се повишава до 52,7 пункта през март спрямо отчетените през февруари 52,5 пункта. Така показателят се движи над 50-те пункта, които разделят разширяването от свиването, за 15-ти пореден месец.

Изследването показва и засилване на бизнес доверието, като подиндексът на бъдещата активност нараства за първи път от три месеца на фона на надеждите, че новите продуктови линии, плановете за разширяване и повишаване на клиентските бюджети ще помогнат за увеличаване на продажбите.

Не всички данни за китайската икономика обаче са положителни. Така например нивата на заетостта се свиват за втори пореден месец, въпреки че темпът на съкращаване на работни места се забави през февруари.

„Нарастването на предлагането и търсенето както в производствения сектор, така и в сектора на услугите, се ускори леко на фона на подобрен износ и устойчив пазарен оптимизъм“, коментира Уанг Же, икономист в Caixin Insight Group.

Въпреки това заетостта и в двата сектора продължава да се свива, а цените на суровините и продукцията остават ниски, което показва, че мудното търсене продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още