IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как България може да привлече мащабни чужди инвестиции

Основните механизми за това коментират експерти пред Bloomberg TV Bulgaria

20:01 | 22.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ефективното приемане на България в еврозоната, в Шенген и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са важни фактори за привличането на чужди инвестиции у нас. Не по-маловажни обаче са и мерки като осигуряване на достъп на чужди инвеститори до концесионирането на публична инфраструктура, предлагане на акции от големи държавни компании на борсата, интеграция на България в международната банкова система. Съществени фактори са и реформите в съдебната система, провеждане на политики по обучение на кадри, необходими на съвременния трудов пазар, и ориентиране на икономиката към преработване на суровини в крайни продукти с по-висока добавена стойност.

Това са част от коментарите на експерти пред Bloomberg TV Bulgaria по темата какво трябва да направи държавата за привлимчане на чужди инвестиции, които са големият фактор за разкриване на нови работни места и повишаващ се стандарт на живот.

През последните години в България има постоянни спорове за това защо не можем да привлечем големи по обем външни инвестиции, сравнено с други държави. Някои смятат, че държавата не дава нужните условия за бизнеса, което кара инвеститорите да не се осмеляват на инвестиции. Политическите сътресения през последните години също не водят нужната стабилност. Различните политици дават различни решения по темата. Универсално решение обаче все още не се вижда.

Първите данни за тази година не са толкова позитивни. Притокът на преки чуждестранни инвестиции в България за януари и февруари се оценява на 260,2 млн. евро, като намалява с 497 млн. евро (65,6%) спрямо същия период година по-рано, показват предварителните данни на Българската народна банка.

Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Кепитал"

Привличането на чужди инвестиции е въпрос на политическа воля. Първото нещо, за да се привлекат големи по размер чуждестранни инвестиции, е да се предлагат проекти на чуждите инвеститори за концесионирането на публична инфраструктура – изграждането на магистрали, жп линии, летища и т. н., които в България липсват в момента. Това би вкарало милиарди евро в икономиката, би предизвикало бум в различни сектори с различни ефекти, би вдигнало и фискалните приходи, а и в същото време ще предпази държавата от бюджетен дефицит и допълнителен дълг, защото всички тези капиталови разходи ще са за сметка на инвеститорите, освен това ще ограничи и корупцията, защото държавата няма да е възложител на всички тези поръчки.

Другото, което трябва да се направи и се практикува от много други държави в региона, е предлагане на акции от големи държавни компании на борсата за привличане на чужди инвеститори в тези акции. По този начин могат да бъдат привличани милиарди евро на нашата борса. Това ще постави капиталовия пазар на България на радара на чуждите инвеститори.

Има и други неща, свързани с чуждите инвестиции, които трябва да се направят – поддръжката на банковата система и интеграцията на България в международната банкова система. България е доста изолирана държава, българските банки нямат бизнес извън страната, чужди банки почти не останаха тук. Това не е добре, защото банките са посредниците между чуждите големи инвеститори и местният пазар.

Не на последно място – евроинтеграцията на България, влизането в еврозоната и Шенген – това значи по-нисък политически риск и по-голяма привлекателност на държавата към инвеститори от континента.

Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в "БенчМарк Финанс"

Основното нещо, което кара външните инвеститори да бягат от България, са неефективните и неработещите институции и държавният апарат. Ако регулациите бъдат затегнати в банковия сектор, би създало една стабилна финансова среда, към която биха проявили интерес външните инвеститори. До огромна степен вярвам, че влизането на България в еврозоната би решило този проблем, тъй като, когато ЕЦБ започва да извършва надзор над нашите банки, това вдига нещата на по-високо ниво. Държавата трябва да се ориентира към политики за това да създава кадри в България и да ги задържа в страната, тъй като ако няма хора, които да работят в иновативните фирми и това би било риск за външните компании, то никой няма да дойде тук. Ако вървим по тези две направления и го поискаме, не би имало проблем това да се случи. 

Преслав Райков, финансов анализатор

Трябва да се урегулират и оправят базовите системи в държавата, които гарантират дългосрочната стабилност на един такъв инвеститор, защото противно на всички очаквания, че инвестициите идват тук заради ниското заплащане на работната сила, всъщност не е така. Трябва да подсигурим базовите системи да работят добре, върховенството на закона и доколкото може да отделим икономическата от политическата работа.

Какво трябва да направим? Изчистване на всички държавни системи, които продължават да дърпат назад страната и желанието на външни инвеститори да дойдат тук. На второ място използването и разгръщането на потенциалите на страната в текущата икономическа ситуация. Имаме много добра преработваща промишленост, промишленост в извличането на суровини. Трябва да се цели привличането на ноу-хау инвеститори, които ще развият тези суровини една стъпка нагоре и не просто ще изкарваме едни суровини, а ще ги преработваме в крайни продукти с по-висока добавена стойност. На трето място стои въпросът с работната сила, който е пряко свързан с големия проблем в България – демографията и това, че България е най-бързо изчезващата страна в света, което според мен е показателно за всички други политики.

Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Компас Инвест

Едни от основните стъпки са вече направени. Имаме вече фиксиран курс на лева към еврото, след влизането в еврозоната повече ще се улесни достъпът на чуждестранни инвестиции до България, като няма да има валутен риск и транзакционните разходи ще са по-ниски, достъпът до кредитен ресурс ще бъде по-облекчен, така че стъпката за влизане в еврозоната е една от основните, които биха помогнали на България да привлече чуждестранни инвестиции. На второ място реформите в съдебната система, достъпа до равнопоставеност при юридически спорове и по-лесен и бърз процес.

Георги Пенев, директор "Външни пазари и маркетинг" в IRIS solutions

Вярвам, че България има едно много сериозно конкурентно предимство и то е образованието и подготовката на нови кадри. Точно това е моментът и възможността на страната да излезе напред пред цяла Европа и съответно, за да го направи означава все повече частни компании да работят заедно с академични институции, включително и държавата. В нашия финтех сектор е много важно регулаторите и всички в публичния сектор да спомагат за създаването на все повече нови и по-добри като качество кадри, които да попълват нуждите, на идващите компании в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още