IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на германските инвеститори се повишава на фона на икономическото възстановяване

В същото време чуждестранните компании обявиха рекордни нива на нови инвестиции в Германия

15:19 | 14.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доверието на инвеститорите в Германия се повишава за десети пореден месец, отразявайки оптимизма, че растежът на икономиката се завръща след повече от година на почти пълна стагнация.

Показателят за очакванията на института ZEW нараства до 47,1 пункта през май от 42,9 пункта през април - повече от прогнозираните в анкета на Bloomberg сред анализатори 46,4 пункта.

Показателят за текущите условия в страната също надхвърли прогнозите.

„Признаците за икономическо възстановяване се засилват, подкрепени от по-добрите оценки за цялата еврозона и за Китай като ключов експортен пазар“, посочи в изявление президентът на ZEW проф. Ахим Вамбах. „Повишеният оптимизъм се отразява по-специално в рязкото нарастване на очакванията за вътрешното потребление, следвано от секторите на строителството и машиностроенето“.

Напоследък перспективите пред най-голямата икономика в Европа се подобряват, като проучванията сочат покачване на оптимизма, особено в сектора на услугите. Очаква се потребителите, които се възползват от по-бавната инфлация и повишаващите се доходи, да бъдат ключова сила за възстановяването през тази година.

Продължаващата слабост във важния производствен сектор на Германия обаче подчертава нестабилността. През март промишленото производство в страната спадна за първи път от една година, а поръчките неочаквано намаляха.

Очаква се скорошното понижаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка да доведе до известно облекчение, макар че въздействието му ще се прояви едва по-късно през годината. Анализаторите също така разчитат, че глобалното търсене ще повиши германския износ.

А според анализ, публикуван днес от Федералната агенция за развитие GTAI, чуждестранните компании са обявили рекордни нива на нови инвестиции в Германия за миналата година въпреки икономическия спад и високите цени на енергията.

През 2023 г. поетите ангажименти за нови предприятия и разширяване на дейността възлизат на 34,8 млрд. евро, което надхвърля с повече от една трета предишното рекордно ниво от 25,3 млрд. евро през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още