IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ е установила нарушения при 42% от проверените обществени поръчки през 2023 г.

Установените нецелево разходвани средства през миналата година са в общ размер на 3,8 млн. лв.

21:18 | 29.05.24 г.
Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Снимка: Стефан Василев, БГНЕС

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила нарушения при 592, или 42%, от проверените общо 1407 обществени поръчки през 2023 г., при които са разходвани средства за близо 4,8 млрд. лв. Това става ясно от отчета на агенцията за миналата година, който беше приет с решение на Министерски съвет в сряда.

През миналата година 303 са инспекциите с обект на проверка възлагането и изпълнението на обществени поръчки, което е 67% от всички извършени финансови инспекции. Установените при финансовите инспекции виновно причинени вреди на проверяваните организации и лица са в общ размер на малко над 418 хил. лв., като намалението им спрямо предходната година е с близо 3,3 млн. лв., или 87%, сочи отчетът на АДФИ. Възстановените вреди са за почти 202 хил. лв., или 48% от общо установените през 2023 г. По време на финансовите инспекции са възстановени вреди в размер на близо 132 хил. лв.

През 2023 г. инспекторите от АДФИ са приключили 454 финансови инспекции и проверки, свързани с разходването на публични средства. Постъпили са общо 519 сигнала и искания за извършване на финансови инспекции през отчетния период. От тях 481 са сигнали и искания, които са в компетентността на АДФИ, а 38 са препратени по компетентност на други държавни органи.

Както и през предходния отчетен период, така и през 2023 година, с най-голям дял от всички извършени финансови инспекции са тези в общините (57%), следвани от инспекции в държавни предприятия и търговски дружества с блокираща квота държавно или общинско участие в капитала (24%), разпоредители по държавния бюджет (14%), други разпоредители с бюджет по общинските бюджети (2%) и други обекти (2%).

Установените нецелево разходвани средства са в общ размер на 3,8 млн. лв., от които 2,5 млн. лв. са възстановени до приключването на финансовите инспекции. При 27 извършени финансови инспекции и проверки са установени 53 индикатора за измама. При 29 финансови инспекции на получатели (бенефициенти) на средства по фондове и програми на ЕС са установени и регистрирани нарушения при разходване на средства, предоставени по 35 договора за финансиране.

От общо издадените наказателни постановления, потвърдени от съда са 41 %, отменени са 5% и 54% не са влезли в сила, тъй като са обжалвани или не са връчени на нарушителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още