IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени у нас вървят надолу и през април

Цените на производител се понижават с 0,1% на месечна база и с 6,6% спрямо година по-рано, сочат данни на НСИ

13:37 | 30.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Производствените цени в България продължават да се понижават и през април на месечна и на годишна база. Спрямо година по-рано те намаляват основно заради по-евтината енергия.

Цените на производител се понижават с 0,1% през април спрямо предходния месец и с 6,6% спрямо година по-рано, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо предходния месец намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,5%. Покачване се наблюдава в добивната промишленост - с 6,1%, и в преработващата промишленост - с 0,9%.

По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при производството на основни метали - с 3,0%, обработката на кожи; на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 0,9%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,8%. Понижение на цените се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 2,4%, и на химични продукти - с 1,4%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Източник: НСИ Източник: НСИ

Спрямо година по-рано спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 38,3%. Увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 8,2%, и в преработващата промишленост - с 0,6%.

Покачване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 11,1%, на изделия от каучук и пластмаси - с 10%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9,6%.

Съществено намаление на цените се наблюдава при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9,9%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8,7%, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7,4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 0,8% през април на годишна база. Понижение е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,1%. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 4,9%, и в преработващата промишленост - с 0,4%.

По-високи цени в преработващата промишленост се наблюдават при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2,1%, на изделия от каучук и пластмаси - с 1,4%, и при това на основни метали - с 1,3%. Намаление на цените е регистрирано при производството, некласифицирано другаде - с 3,5%, а също и при производството на химични продукти - с 1,2%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 10,6%. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28,4%. Увеличение се наблюдава в добивната промишленост - с 2,8%, и в преработващата промишленост - с 0,1%.

Спрямо април 2023 г. нарастване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 9,0%, на облекло, както и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с по 8,2%, и при производството на мебели - със 7,4%. Намаление на цените е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9,9%,  на основни метали - с 8,8%, и на химични продукти - с 8,7%. 

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 1,1% през април 2024 г. спрямо предходния месец и с 0,4% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още