IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Връзките на България с Русия отслабват, но с Китай са във възход

Цената на труда вече не може да бъде конкурентно предимство, важни са инфраструктурата, човешкият капитал и иновациите, пише в доклад на фонда

15:43 | 17.06.24 г. 3
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Икономическите връзки на България с Русия отслабват, но тези с Китай са във възход. Това отчита доклад на Международния валутен фонд (МВФ) по избрани теми след редовната мисия на организацията у нас в началото на годината.

Като малка отворена икономика България разчита на икономически обмен с глобални партньори. Въпреки това след тласъка, получен преди присъединяването към ЕС и преди глобалната финансова криза, нейната роля в глобалните вериги на стойността е нараснала слабо и остава под равнището на съседните държави по отношение на връзки със страните от ЕС, се посочва в изводите на МВФ.

Докладът отчита намаляващата роля на Русия в търговските отношения на България, посочвайки, че вносът е концентриран върху енергийни продукти, а износът за Москва е ограничен. Въпреки това заради дерогацията от ембаргото на ЕС върху внос на руски петрол, се е наблюдавало увеличение на доставките, а по-значителен спад в зависимостта от руски енергийни продукти се очаква да се наблюдава през тази година след отмяната на дерогацията от 1 март 2024 г.

Търговия с Русия, източник: МВФ Търговия с Русия, източник: МВФ

Същевременно, макар и относително ограничено, значението на Китай в търговските взаимоотношения на България расте, като най-значителна е зависимостта на страната от китайския пазар в сектори като основни метали и добива на неенергийни продукти.

По данни на Министерството на икономиката и индустрията, оповестени по време на Българо-китайски бизнесфорум, стокообменът между България и Китай възлиза на 4 млрд. долара през 2023 г., като българският износ расте с 33% спрямо 2022 г.  В края на 2023 г. общо инвестираните средства от Китай у нас възлизат на 150 млн. евро.

Износът на български земеделски стоки за китайския пазар е нараснал двойно на годишна база през 2023 г. спрямо предходната, става ясно от думите на земеделския министър Георги Тахов, участвал в същия форум. Търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай е нараснала с над 37% през 2023 г.

Въпреки известно нарастване на сложността през последните години, България до голяма степен остава специализирана в нискотехнологичен износ, отчитат още от МВФ.

Докладът показва още, че глобалната и регионалната интеграция на България се е забавила през последното десетилетие. Докато в периода, предшестващ присъединяването към ЕС и глобалната финансова криза, България получава голям поток чуждестранни инвестиции, след кризата, както много други държави, нарастването на участието на България в глобалните вериги на стойността намалява. Нивото на европейска интеграция на страната е сред най-ниските в сравнение с останалите държави от ЕС.  

Исторически, едно от основните конкурентни предимства на страната, е предлагането на евтина работна ръка, отчита докладът.  За да засили интеграцията и си да се наслади на ползите от приемане на еврото и присъединяване към Шенгенското пространство, България трябва да повиши своята конкурентоспособност, която не разчита на цената на труда.

С приближаването на заплатите към средноевропейските от ключово значение е страната да се фокусира върху подсилването на други аспекти от икономиката си. Ако инвестира в инфраструктура, човешки капитал, иновации и управление, това ще подсили и интеграцията на страната в световните вериги на стойност. Според доклада икономическата ситуация в България може да се подобри с увеличаване на инвестициите в транспортна инфраструктура и по-добро управление, защото именно гъстотата на пътната мрежа и върховенството на закона са двете области, в които България значително изостава. От МВФ отчитат, че има възможност да се инвестира в развойна и научноизследователска дейност, както и интернет свързаност, защото там се наблюдава значителна разлика между България и другите европейски страни.

Преките чуждестранни инвестиции са значително под пиковите си нива от 2007 г. В последното десетилетие те идват основно от европейски партньори и са концентрирани най-вече в сектора на услугите, особено – финансовите дейности, включително недвижими имоти, търговия на дребно и едро. Преките чуждестранни инвестиции обикновено вървят в комплект с участието в глобалните вериги на стойност, затова и ако България стане по-привлекателна за чуждестранни инвестиции, би се повишило нивото ѝ на интреграция и така страната би получила повече ползи от членството си в еврозоната, например – привличайки многонационални компании, които търсят място за релокация.

Перспективата за присъединяване към еврозоната и Шенген дава възможност за изграждане на по-здрави връзки с държавите от региона. За по-дълбока интеграция обаче България трябва да настигне другите европейски държави, като направи икономиката си по-конкурентна и привлекателна за чуждестранни инвеститори.

Според анализа на Международния валутен фонд инвестициите в инфраструктура и развойна дейност, подобряване на управлението и бизнес средата, и подсилване на уменията на работната сила ще приближат България към другите европейски държави. Подобрението в тези сфери ще помогне на страната и да увеличи сложността на износните стоки и да се изкачи нагоре по стълбата, нареждайки се до икономически по-развитите европейски страни.

В обобщения доклад от срещата на мисията на МВФ с българските власти се повтарят изводите за пенсионната система и финансовата стабилност в страната. По отношение на възможността за приемане на България в еврозоната се допуска като реалистично това да се случи по-късно през 2025 г., но ако политиките и външнополитическите шокове не повлияят негативно на спада на инфлацията.

Текстът е обновен в 16:00 ч. на 17 юни 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
pbonev
преди 3 седмици
Ами.. връзки му е майката - на всяко ниво ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 15
khao
преди 3 седмици
До: Tikva007 айде отново извади голямата торба с лъжи... кво толкова сме продавали на скъсаните руснаци? ... буркани с кисели краставици, хахахаха. Двете статии, глууупако, нямат никакви допирни точки освен твоята комсомолска лакърдия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
Tikva007
преди 3 седмици
*Икономическите връзки на България с Русия отслабват, но тези с Китай са във възход.*, а в следващата статия: *Търговският дефицит на България се увеличава над три пъти през април* - Бравос, Инвестора! Как хубаво и тематично сте ги подредили. Някой може да потърси и закономерност - доста неща продавахме на Русия, а все повече купуваме от Китай и Voila.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още