IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков и Зеленски подписаха декларация за европейската перспектива на Украйна

Българският премиер обсъди с британския си колега Борис Джонсън възможности за задържане на младите хора в двете страни

18:55 | 19.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Пресцентър на Министерския съвет</em></p>

Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

Българският премиер Кирил Петков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Заради развитието на ситуация между Русия и Украйна Петков и Зеленски споделиха опасенията за енергийната сигурност, но също така изразиха надежда за деескалация на напрежението в региона, съобщава правителственият пресцентър.

Българският министър-председател проведе среща и с грузинския премиер Иракли Гарибашвили. Двамата обсъдиха възможностите за икономическо сътрудничество в областта на информационните технологии, на координацията в логистиката в рамките на Черно море и подкрепата за евроатлантическия път на Грузия.

Петков разговаря също с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън. Двамата са обсъдили двустранните отношения и значимостта на създаването на възможности за добро образование и за задържане на младите хора в двете страни.

По-рано през деня в Мюнхен българският премиер проведе двустранна среща и с президента на Молдова Мая Санду.
Двамата са очертали общи цели в борбата срещу корупцията и в спазването на върховенство на правото, както и в сферата на енергийната сигурност. Министър-председателят акцентира върху многобройната българска общност в Молдова, която също е от изключително значение за отличните отношения между народите на двете страни.

В тази връзка двамата лидери изразиха подкрепа за българското малцинство. Българският премиер получи покана от молдовския президент да посети град Тараклия, населяван от българската общност.

Програмата на Петков във втория ден от Мюнхенската конференция продължава с двустранни срещи с министър-председателя на Косово Албин Курти и с вицепрезидента за правителствени въпроси и обществена политика на Google в Европа Анет Крьобер-Рийл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
pjc50313869
преди 2 години
Ами щото като миячи на чинии живеят по добре от 'средната' класа в град в Бг. А ако пък са строителни работници, не можеш ги пипна. Ам я кажи защо не бягат към Просия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Българският премиер обсъди с британския си колега Борис Джонсън възможности за задържане на младите хора в двете страни >>> Що бягат бе просто Киро? Да отидат да мият чинии? Що и това е много куул! *** куул е, все пак си по-близо до Метрополията, а не си в колонията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
за самолета до кишинеу и киюв да питам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още