IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът обмисля повече американски бази в Източна Европа

Американската армия обучава украинските войници как да използват сложното оборудване, което получават, каза военният министър Лойд Остин

08:20 | 06.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Генерал Мили (в средата) и Лойн Остин (вдясно). <em>Снимка: Eric Lee/Bloomberg</em></p>

Генерал Мили (в средата) и Лойн Остин (вдясно). Снимка: Eric Lee/Bloomberg

След агресивната инвазия на Русия в Украйна ръководството на американската армия се застъпи за създаването на постоянни американски бази в източноевропейските страни от НАТО.

„Ще препоръчам създаването на постоянни бази, които ще могат да се използват от временно разположени американски войници“, заяви началникът на щаба Марк Мили пред Конгреса на САЩ. Това би имало предимствата на постоянното военно присъствие без някои недостатъци, като например необходимостта от присъединяване на семействата към тях, настаняването им и нуждата от училища, каза той, цитиран от Ройртерс.

Русия категорично се противопоставя на постоянното разполагане на бойни части на НАТО в източноевропейските държави, позовавайки се на споразумение от 90-те години на миналия век. От началото на тази година обаче американските сили вече разшириха значително военното си присъствие в източните държави от НАТО заради конфликта в Украйна - проформа обаче това са предимно временни разположения, а не постоянно настаняване.

Източноевропейските партньори, включително балтийските държави, Полша и Румъния, са „много, много склонни" да изградят и да платят за базите за американските войски, заяви Мили във вторник по време на изслушване относно бюджета за отбрана за следващата бюджетна година. Това би могло да постигне възпиращия „ефект" на постоянното присъствие, но няма да е нужно самите войници да бъдат разполагани за „две или три години", а ще могат да бъдат освобождавани всеки път след по-кратки разгръщания, заяви Мили пред депутатите.

„Навлизаме в свят, който става все по-нестабилен и потенциалът за значителен международен конфликт между великите сили се увеличава, а не намалява”, подчерта най-високопоставеният американски офицер. "Руската инвазия в Украйна заплашва да подкопае глобалния мир и стабилност, за които моите родители – и поколения американци – се бориха толкова упорито”, добави Мили.

Генералът заяви, че това е “най-голямата заплаха за мира и сигурността в Европа, а може би и в света, в моя 42-годишен мандат”.

Във вторник министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин защити американския отговор на войната в Украйна по време на разгорещена размяна на реплики с републикански депутат, който обвини Пентагона, че е надценил военния потенциал на Русия.

„Случвало ли ви се е да мислите, че Русия не е превзела Украйна заради това, което направихме? Или нашите съюзници са направили? Замисляли ли сте се изобщо за това?", попита Остин риторично републиканеца Мат Гетц по време на показанията му пред Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите.

Той допълни, че „НАТО, САЩ, Украйна и всички съюзници и партньори, които подкрепят Украйна, ще бъдат въвлечени в това за доста дълго време".

Американската армия обучава украинските войници, включително някои от тях, които се намират в САЩ, как да използват сложното оборудване, което получават, заяви Лойд Остин пред комисията във вторник.

Не се провежда обучение на територията на Украйна или Полша, заяви по време на същото изслушване генерал Марк Мили. Сред най-новото оборудване, което се изпраща на Украйна, са най-новият модел безпилотни самолети Switchblade, въоръжени с бойни глави за разрушаване на танкове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
това е целта им ... постоянна война с Русия до последния източноевропеец ...после идват наглосаксонците и донасят "мир и демокрация " ... тоя филм вечен сме го гледали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 години
Значи източна Европа след време, ще изглежда както Украйна сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още