IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се стимулират бизнес отношенията на България с Китай?

Има нужда от целенасочена държавна политика, казва Десислава Дончева от Българо-китайската камара за индустриално развитие

15:26 | 20.07.22 г.
Как да се стимулират бизнес отношенията на България с Китай?

Бизнесът и държавата трябва да си сътрудничат повече, трябва да има целенасочена държавна политика за развитие на бизнес отношенията с Китай. Това коментира Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„За да имаме по-добри търговски отношения с втората [по големина] икономика в света и да подобрим износа си, трябва да има целенасочена държавна политика, а не да се разчита на усилията на отделните фирми“, отбеляза събеседникът.

„За да има положителни резултати и за двете страни, България трябва да подпомогне бизнеса, защото за отделните фирми е непосилно да правят маркетинг в такава огромна страна. Голям проблем за страната ни е, че изнасяме предимно суровини, а не стоки с висока добавена стойност. За да се подобри това, трябва да има по-интензивен диалог между бизнеса и държавата“, смята тя. 

По нейни думи в момента търговските ни отношения с Китай са в леко затишие, като причината са проблемите по веригата на доставките, намалената покупателна способност в Китай заради затварянията и проблемите с логистиката и транспорта. Въпреки това комуникацията между търговците си остава, казва Дончева.

„Китай вчера заяви своята голяма ангажираност към това, което предстои. Ще се започне с облекчаване на логистиката и транспорта на стоки от Китай към ЕС. Сега цената е 18 000-19 000 евро за контейнер, което е непосилно за търговците“, казва гостът.

Дончева признава, че политиката за нулевия Covid очевидно пречи, което беше отбелязано и от МВФ, но не в толкова голяма степен. „Там има много силно държавническо мислене и те имат решения за бъдещето. Освен това в края на годината предстои 20-ия конгрес на партията и те ще направят всичко възможно да представят добри резултати“, убедена е Дончева.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още