IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие промяна на договора със САЩ за изтребителите

От България няма да се искат допълнителни вноски към вече платения аванс

21:31 | 20.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

След дълга дискусия парламентът прие на първо четене Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ и допълнение на закона за ратифициране на договорите за придобиване на изтребителите, оборудването и въоръжението за тях.

"За" гласуваха 167 депутати, 28 бяха „против“ и двама се въздържаха. Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на три дни, предава БТА.

В мотивите за законопроекта за ратификацията на изменение на офертата се посочва, че промените включват: актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав (летци - 2 души, и инженерно-технически състав - 5 души); коригиране на стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях ; коригирани срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти; промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени. 

Въпросното изменение и допълнение не увеличава стойността на подписания през 2019 г. договор и не изисква допълнителни вноски към вече заплатената от България авансова сума. С предложеното изменение не се намаляват или стесняват заложените способности на оръжейната система F-16 Block 70, както са заявени в изискванията на българската страна при подписване на договора за доставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Мисля че грешиш с презумцията, че изтребители ги купуваме да се защитаваме с тях от някой. Аз не мисля така и смятам никой от политиците не е мислил така когато е договарял сделката. Аз бих казал, че изтребителите ги купуваме за да може да допълваме силите на нашите съюзници от НАТО и ЕС във въздуха и да изпълняваме задълженията които имаме като член на тези съюзи. Така че не, ние никога няма да имаме цялостни ВВС сили способни да водят самостоятелна война и не е нужно. Просто трябва да сме едно парче от големия пъзел и да допълваме силите на съюзниците ни. А ако някоя държава ни нападне която също е член на НАТО като Турция, това ще породи прецедент и на пръв поглед парадокс но няма да отнеме дълго да се погледне отвъд законите и договорите които регламентират НАТО, в крайна сметка те са само едни хартии които хора решават как и дали да изпълнят. В една такава конфронтация пак ще има страна агресор и страна потърпевша, най-вероятно останалите членки на НАТО ще покрепят потърпевшата без значение какво пише в договорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
penman
преди 1 година
Всички копейковци и *** имат не глави, а празни кратуни върху раменете си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
излиза че си глуупава копейка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Бързайте да подпишете, докато още сте на власт. С тези изтребители хипотетично ще се отбраняваме, ако ни нападне, съседна държава, нали? Само че ако ни нападне Турция ще ни размаже и Нато няма да се намеси, защото Турция е член. Ако ни нападне Гърция, Румъния или Македония - същото. Та какво излиза? Че трябва да се браним само от Сърбия. Чак ако тя ни нападне, Нато ще ни защити. Излиза, че бихме имали полза от Нато само в 1 от 5 случая. За какъв дявол са ни тогава супер скъпите изтребители? В един от сценариите няма да ни трябват, в другите няма да имат значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още