IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чавушоглу и Бербок си размениха остри реплики на пресконференция в Истанбул

Германия изгуби безпристрастността си в посредничеството между Анкара и Атина, заяви турският външен министър

23:10 | 29.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Външните министри на Турция и Германия влязоха в спор по редица въпроси в напрегната и продължителна пресконференция в петък, като си отправиха обвинения по спорове между Анкара и Атина, намиращия се в затвора турски филантроп Осман Кавала и кюрдските бунтовници, предава Ройтерс.

Пресконференцията, която започна един час по-късно от предвиденото и продължи един час, започна със спокойни изказвания от двамата министри, но стана все по-напрегната, след като те си размениха критики за политиките на насрещната страна.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Германия е изгубила безпристрастността си в посредничеството между Турция, Гърция и Кипър и допълни, че тя трябва да изслуша всички страни без предразсъдъци.

„Трети страни, включително Германия, не трябва да бъдат инструмент за провокация и пропаганда, особено от Гърция и кипърските гърци“, каза Чавушоглу на пресконференцията в Истанбул.

Отношенията между Атина и Анкара са обтегнати заради редица проблеми – от прелитане на самолети над територията на другата страна, до претенции за крайбрежни води.

Кипър, който беше разделен през 1974 г., когато Турция навлезе в северната му част в отговор на кратък преврат, подкрепен от Гърция, е основен разделителен пункт.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че проблемите в Източното Средиземноморие не могат да бъдат разрешени с нарастващо напрежение.

По-късно Бербок обърна внимание на филантропа Кавала и призова Турция да изпълни решенията на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

„Като външен министър моя отговорност е да спазвам и защитавам решенията на съда без изключение и през цялото време“, каза тя и допълни, че Кавала трябва да бъде освободен.

ЕСПЧ съобщи този месец, че Турция не е изпълнила решения от 2019 г. за Кавала, заради което членството на Анкара в Съвета на Европа може да бъде замразено.

Чавушоглу отговори, като заяви, че Гърция, Норвегия и Германия също не са изпълнили други решения на съда и обвини Германия, че финансира Кавала. Филантропът беше осъден на доживотен затвор без право на замяна през април по обвинения във финансиране на националните протести през 2013 г. в политически според правозащитни групи съдебен процес.

„Защо постоянно поставяте въпроса за Осман Кавала? Защото го използвате срещу Турция. Знаем как той е бил финансиран по време на събитията в парка Гези“, каза Чавушоглу.

През 2019 г. ЕСПЧ реши, че задържането на Кавала цели да му запуши устата и че няма достатъчно доказателства в подкрепа на обвиненията срещу него.

Чавушоглу критикува Берлин и че подкрепя кюрдските бунтовници. Бербок заяви, че Германия, както и ЕС, третират Кюрдската работническа партия (ПКК) като терористична организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още